O echipă de muncitori a fost chemată să facă lucrări de întreținere la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Straja, Suceava. În podeaua veche de lemn a clopotniței, muncitorii au făcut o descoperire neașteptată și au alertat autoritățile, potrivit newsbucovina.ro.
Prin apelul la 112 autoritățile au fost înștiințate despre descoperirea unui adevărat arsenal: aproape 900 de cartușe.
Muniție din Al Doilea Război Mondial, descoperită în clopotnița unei biserici din Suceava
În urma lucrărilor de asanare, efectuate de pompierii pirotehniști, au fost identificate 883 cartușe de infanterie, calibrul 8 milimetri, și două măști contra gazelor, care datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945). Cartușele erau în stare perfectă de funcționare.
"Elementele de muniție au fost ridicate, iar ulterior au fost transportate și depozitate provizoriu, până la distrugerea lor într-un poligon autorizat", a transmis ISU Suceava pentru sursa citată.
Imagini cu descoperirea AICI.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al județului Suceava le recomandă cetățenilor să respecte măsuri de protecție în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie: să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate; să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate; să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea autorităților.
Totodată, în situația descoperirii unor elemente de muniţie se interzice: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii (cum sunt grenadele, proiectilele şi focoasele) sau alte elemente ale acestora.
În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie este interzis: accesul persoanelor şi animalelor; executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate; aprinderea focului deschis; executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare; circulaţia vehiculelor.
Două asistente pe ambulanță au renunțat să mai salveze vieți pentru a face milioane pe internet: „Câștigăm de patru ori ... Cazul halucinant al unui șofer băut care a încercat să facă schimb de loc cu propriul câine pentru a scăpa de arest. Ce ...