În 1999 doi jefuitori de situri arheologice au găsit în Germania un disc care este considerat a fi cea mai veche reprezentare concretă din lume a cerului.
Discul a fost găsit relativ de curând, lângă orăşelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, şi datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.Hr.
Stilul său este unic și nu se aseamănă cu niciun obiect cunoscut din acea perioada. Discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn sau a universului descoperită vreodată.
Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele (constelație).
Marginile discului sunt decorate cu 2 segmente de cerc despre care se presupune că înfățișează o arcă solară sau chiar Calea Lactee (Galaxia noastră).
Misterul se adâncește în urma descoperirii că Discul din Nebra a fost conceput în epoca de bronz, o perioadă în care s-a presupus că oamenii nu aveau asemenea cunoștințe despre Univers.
Arheologii germani au fost uimiți de discul din Nebra pentru că nu se așteptau ca o populație aflată în epoca bronzului să fie capabilă de astfel de expuneri grafice.
„Cu două secole înainte de mesopotamieni şi hitiţi (prin 1400 î.Hh.) populaţiile epocii de bronz considerate drept primitive, au ştiut să reprezinte bolta cerească", a declarat un astronom de la Universitatea Ruhr. E.
În urma unei analize cu carbon s-a stabilit că Discul din Nebra are o vechime de circa 3600 de ani. Greutatea să măsoară 2 kilograme și este ornat cu aur de o calitate superioară.
Arheostronomul (astronomie și arheologie) Wolfjhard Schlosser susține că discul este purtătorul unui mesaj legat de ciclul anotimpurilor, având un mesaj ascuns, acel că indica sosirea primăverii (perioada semănatului) şi a toamnei (perioada recoltatului).
Artefactul este considerat o hartă spațială care oferă indicii despre capacitățile oamenilor de atunci, deși nu existau informații despre Cosmos.
Ziua predă biologie elevilor de liceu, seara își pune scutece și se poartă ca un bebeluș. Spune că doar așa poate uita d... Încălzirea globală aduce cinci specii de țânțari în România...