Arsenie Boca este considerat de mulţi credincioşi cel mai mare duhovnic român al secolului XX, iar la mormântul său de la Mănăstirea Prislop se duc sute de pelerini în fiecare zi. Tocmai de aceea, Biserica Ortodoxă Română a început demersurile pentru canonizarea părintelui.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, a explicat care sunt paşii canonizării.
Arsenie Boca într-o fotografie unică! Puțini sunt cei care au văzut această imagine
“Episcopia Devei şi Hunedoarei, dar şi Mitropolia Ardealului analizează, adună mărturii legate de viaţa părintelui Arsenie Boca. După ce acest dosar va fi realizat, Sfântul Sinod al Mitropoliei Ardealului îl va înainta către Comisia de canonizare, dar acest demers poate dura şi ani de zile. Se va face o cercetare temeinică. Criteriile pentru canonizare sunt: ortodoxia credinţei, sfinţenia vieţii părintelui Arsenie Boca, dacă a făcut minuni şi evlavia populară", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit ziarulring.ro.
Arsenie Boca e numit şi Sfântul Ardealului
"În acest moment există evlavie populară, dar trebuie făcută o distincţie între evlavia autentică şi ceea ce reprezintă superstiţie, pseudomisticism, mai ales că părintele Arsenie a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai pseudomisticismului. În momentul în care se definitivează acest dosar pe plan local, abia după aceea se înaintează către Comisa de canonizare a Sfântului Sinod. Există și un criteriu cronologic; părintele Arsenie Boca a trăit în secolul al XX-lea, dar mai sunt încă pe agenda de lucru a Comisiei de canonizare alte cazuri de monahi, ierarhi, preoţi care au trăit în secolele XIII-XIV și care urmează să fie propuşi spre canonizare. Timpul şi răbdarea sunt foarte importante atunci când se lucrează la un dosar de canonizare. Biserica niciodată nu se grăbeşte, tocmai pentru ca decizia luată să fie în deplină cunoştinţă de cauză şi foarte bine argumentată”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit ziarulring.ro.