La 17 ani ai condus mașina mamei tale, ai fost prins de polițiști, iar isprava ta a fost consemnată în presa locală? La 22 ai scris pe un forum tâmpenii, folosind ca user numele tău real? La 23, după o separare, ți-ai făcut cont pe un site dubios și nu ți-a mai păsat că apari ca în buletin?
Acum ai crescut, te-ai maturizat, ai devenit un om responsabil și vrei ca toate aceste informații să fie date uitării.
Începând din 13 mai 2014, Uniunea Europeană obligă toate motoarele să respecte "Dreptul de a fi uitat" ("Right To Be Forgotten") pentru a proteja cetățenii. Deși sună foarte bine în teorie, legea e supusă mai multor criterii de aplicare, iar numărul celor care beneficiază de ștergerea informațiilor personale din Google este extrem de scăzut. Astfel, problemele de reputație online persistă și te afli nevoit să cauți alte soluții în afară de cele oferite de cadrul legal.
Ce reprezintă "Dreptul de a fi uitat"?
"Dreptul de a fi uitat", una dintre cele mai controversate legi din Uniunea Europeană de anul acesta, are ca scop eliminarea acelor rezultatele negative generate de motoarele de căutare care pot afecta atât reputația online a unei persoane, cât și dreptul la viață privată. Decizia de a aplica această lege a fost luată Curtea de Justiție Europeană și permite eliminarea la cerere a "datelor cu caracter personal" din index-ul Google, mai exact, orice informație referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă.
Fiecare individ al Uniunii beneficiază de acest drept și poate cere lui Google ștergerea anumitor rezultate din paginile afișate în urma căutărilor inițiate pe numele personal. Însă criteriile de aplicare sunt cele care duc la un număr mic de soluționări pentru cererile depuse către Google.
Câte cereri și soluționări există în prezent?
În condițiile acestor criterii interpretabile, "Dreptul de a fi uitat" nu e cea mai bună soluție de a repara o reputație online pătată de rezultatele căutărilor din Google. De la promulgarea legii și până în martie 2015, din 218.320 de cereri de înlăturare a link-urilor, Google a soluționat doar 46% dintre ele, adică 101.461 de cereri. În funcție de de tipul de cerere, numărul de soluționări a ajuns la următorul nivel:
● 99.569 cu privire la informații private sau personale
● 728 cu privire la infracțiuni grave
● 454 solicitate de persoane publice
● 534 de solicitări politice
● 176 cu privire la protecția copilului
Surprinzător poate pentru unii, doar 10% dintre cereri vin din partea persoanelor publice, în special de la celebrități și politicieni. Restul de 90% din cererile trimise sunt făcute de oamenii obișnuiți, scrie www.avocatura.com.
O româncă a descoperit o vietate pe stradă și le-a cerut ajutorul prietenilor pe Facebook: „Du-te de urgență la Antipa!”... Sunt nesuferite până la cer și înapoi! Acestea sunt zodiile care te scot cel mai ușor din minți! Recunoști pe cineva?...