Dumitru Dan, Paul Parvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu erau studenti la Paris, cand au decis sa participe la un concurs organizat de Touring Cloub de France. Ispititi de premiul de 100.000 de franci francezi, cei patru romani au inceput sa se pregateasca pentru o cursa in jurul lumii, pe jos, ce avea sa devina aventura vietii lor.
Timp de doi ani, au studiat geografie, au invatat limbi straine, au mers pe jos zeci de kilometri in fiecare anotimp si au facut exercitii fizice. Competitia organizata de francezi presupunea ca ocolul Pamantului se se efectueze cu resursele participantilor. Astfel, tinerii au invatat sute de cantece si dansuri populare romanesti, reusind astfel, sa isi finanteze calatoria. Fiica lui Dumitru Dan, Steliana, acum in varsta de 82 de ani, isi aminteste cum tatal ei i-a povestit ca a purtat 497 de perechi de opinci si 28 de costume populare. Au sustinut un spectacol chiar si la Casa Alba.
La 1 aprilie 1910, au inceput aventura in jurul lumii, pornind spre Budapesta. Cand au vrut sa intre in Danemarca, au avut parte si de primul incident: „Un jandarm, refractar la ideea de turism international, ne-a arestat si expediat la Flensburg, unde am aflat ca eram suspectati de spionaj. Dar zelosul jandarm, care spera poate intr-o decoratie sau avansare, a ramas uimit cand, dupa ce ne-am lamurit cu sefii lui, ne-a vazut din nou”, povestea Dumitru Dan in jurnalul sau de calatorie.
Drumul romanilor prin lume avea sa ia o intorsatura tragica pe 17 iulie 1911. Atunci, au participat la o intalnire cu rajahul din Bombay, iar Alexandru Pascu a suferit o intoxicatie cu opiu din cauza careia a decedat. In doi ani, un alt membru al echipei avea sa treaca in nefiinta. George Negreanu a cazut intr-o prapastie in timp ce traversa muntii nanlin din China. Camarazii sai au reusit sa il duca la un spital, dar acesta a murit. In 1915, din cauza unor rani la picioare ingirjite superficial, medicii i-au amputat ambele picioare lui Paul Parvu. Ajuns in Florida, Statele Unite, acesta a murit, iar Dumitru Dan a continuat singur drumul spre cei 100.000 de franci.
Calatoria sa a fost intrerupta de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Romanul a incheiat ocolul Pamantului abia in 1923 si a primit recompensa promisa, care nu mai era atat de valoroasa din cauza devalorizarii banilor. Dumitru Dan s-a intors in Romania, s-a casatorit si a avut o fiica.
Intr-un interviu acordat ziarului local Opinia Buzau, fiica aventurierului, Steliana, a vorbit despre ultima parte din viata tatalui sau: „Tata a ramas la Buzau, pentru ca el avea stabilite aici prietenii dinainte sa inceapa expeditia. Eu eram stabilita aici, la Beceni, si a venit si el cu mama dupa ce au vandut casa, dar nu le-a placut. S-au intors la Buzau dupa vreo doi ani. Au facut un memoriu catre Elena Ceausescu pentru a primi o casa. A venit o comisie ca sa vada care sunt conditiile, daca sunt indreptatiti sa ceara casa si au vazut ca eu aveam deja patru copii si mama si tata stateau intr-o casuta cu pamant pe jos. Le-a aprobat cererea si le-a dat o garsoniera cu chirie. Acolo a si murit la 90 de ani”, isi aminteste Steliana Sarbescu.
Foto: Wikipedia
Cel mai inalt brad de Craciun din Romania va fi montat la Baia Mare... Un mesaj secret, din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, poate fi descifrat doar cu ajutorul Serviciilor Secrete ...