Echinocțiul de toamnă are loc astăzi, pe 23 septembrie, la ora 10:50, acesta fiind momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°şi reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Producerea acestuia are, însă, și efecte din punct de vedere astrologic.
Mai exact, echinocțiul de toamnă înseamnă și intrarea Soarelui în semnul Balanței, când începe sezonul Balanței, motiv pentru care toți vor dori să ia lecții în ceea ce privește relațiile. Mai mult de atât, cei singuri vor vrea să cunoască posibili parteneri, în timp ce cei care se află deja într-o relație vor avea de corectat diverse defecte.
Citește și: Echinocțiul de toamnă va avea loc luni, 23 septembrie! Cum te va afecta această zi
Astrograma momentului are ascendentul în Scorpion, deci este posibil să iasă la iveală lucruri ascunse, nu neapărat inteționat, ci din cauza nesiguranței, geloziei sau a posesivității. Relațiile începute de mâine până în decembrie vor fi intense, profunde, complicate și nu liniare. Vor avea un parcurs anevoios și plin de momente copleșitoare din punct de vedere emoțional. Iar în relațile deja existente, își vor face apariția numeroase îndoilei. Venus va face un careu cu Saturn ceea ce înseamnă că vom fi total nemulțumiți de viața noastră amoroasă. Mulți dintre noi vor avea senzația că sunt singuri în doi și de aici diverse tensiuni, atât interioare, cât și proiectate asupra celorlalți, potrivit DCNews.
Citește și: Echinocțiul de toamnă 2019. Tradiții, supertii și ce nu ai voie să faci pe 23 septembrie
Tot în astrograma echinocțiului, avem o opoziție între Luna(emoțiile) și Saturn(duritatea), aspect dureros și apăsător, motiv pentru care mulți nativi se vor confrunta cu stări depresive și de melancolie, mai des ca de obicei.
Ce nu ai voie să faci pe 23 septembrie, când este echinocțiul de toamnă
La țară, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea estui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.
Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.
Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.
În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană.
Se spune că în calendarul popular se păstrează încă în perioada echinoțiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. „Părinții Bisericii creștine au suprapus aici, peste moartea și renașterea Zeiței Muma de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morții) și Nașterii Fecioarei Maria”, explică profesorul Ion Ghinoiu
Dacă țăranii văd în această zi păsările plecând în stoluri spre țările calde, ei aruncă peste gard câteva mâini de grâu. Astfel, păsările călătoare nu vor pleca flămânde și nu vor distruge recoltele țăranilor.