Antena Căutare

Eclipsa totala de Luna, vizibila si in Romania

Marti, pentru cateva ore, atentia a zeci de milioane de oameni va fi atrasa spre cer, unde luna se va scufunda complet in intuneric. Daca vremea este favorabila, privitorii vor avea parte de unul dintre cele mai frumoase spectacole ceresti: O eclipsa totala de Luna.

Oeclipsa totala de Luna va fi vizibila marti, incepand cu ora 7.41 GMT, in America, Europa si o parte din Asia, daca cerul va fi senin, informeaza AFP.

Din America de Nord in Islanda, eclipsa totala de Luna va fi observabila mai mult de o ora (de la 7.41 la 8.53 GMT) in noaptea dintre 20 si 21 decembrie. Locuitorii Americii de Nord, Groenlandei si Islandei o vor putea observa cel mai bine, a precizat astronomul american Fred Espanak.

O eclipsa de Luna nu poate avea loc decat atunci cand este Luna plina. Cand Soarele, Pamantul si Luna sunt perfect aliniate, astrul noptii poate fi privat de lumina solara, pentru o anumita perioada de timp, atunci cand trece in conul de umbra al Pamantului.Astfel, Luna va intra in conul de umbra al Pamantului marti, la 6.33 GMT. De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar partiala, pana la 10.01 GMT.

Eclipsa este vizibila si din Romania, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

In Europa de Vest si estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei vor fi vizibile, in timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Eclipsele de Luna nu prezinta niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomanda purtarea unor ochelari speciali.

Sursa: Jurnalul National

Mexic: Peste 140 de prizonieri au evadat, iesind pe poarta inchisorii... "Impreuna dam viata povestilor": Ovidiu Rizescu, antrenorul din spatele unui succes unic, dar nestiut in Roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x