La câteva săptămâni de la ”funeraliile” Gheţarului islandez Okjökull, aproape 200 de apărători ai mediului au ”îngropat” în mod simbolic Gheţarul suedez Pizol, victima încălzirii globale, relatează Euronews.
În haine de doliu, câteva zeci de drumeţi elveţieni au participat la un lung marş funebru în Alpi, cu destinaţia Pizol, un gheţar situat la altitudinea de 2.700 de metri şi care ar urma să dispară în curând din cauza modificărilor climatice.
Începând din 2006, gheţarul şi-a pierdut 80-90% din volum. Au mai rămas doar 26.000 de metri cubi de gheaţă, adică ”mai puţin decât patru terenuri de fotbal”, potrivit unui specialist de la Universitatea ETH din Zürich, Matthias Huss. Iar situaţia s-a deteriorat în ultimii doi ani.
”În 2018, gheţarul a început să se dezintegreze şi să-şi piardă ultimele 40 de procente din suprafaţă. Anul acesta este şi mai rău. Deci am pierdut aproape tot”, îşi exprimăregretul universitarul.
Pizol ”şi-a pierdut atât de mult din substanţă, încât, din punct de vedere ştiinţific, el nu mai este un gheţar”, subliniază Alessandra Degiacomi de la Asociaţia elveţiană pentru Protecţia Mediului, un ONG aflat la originea ”funeraliilor”.
Aceste funaralii le amintesc pe cele organizate pentru Okjökull în urmă cu câteva săptămâni, un gheţar islandez, şi el victima modificărilor climatice.
Aceste celebrări simbolice au ca obiectiv să le amintească liderilor lumii să acţioneze de urgenţă, în contextul în care un summit special ONU dedicat mediului se deschide luni la New York.
OBIECTIV ZERO EMISII
”Nu mai putem salva acest gheţar, s-a terminat. El este simbolul tuturor gheţarilor care sunt pe cale să dispară şi al gheţii care se topeşte în Alpi”, afirmă Matthias Huss.
”Nu mai putem salva acest gheţar, însă există mulţi alţii care încă mai pot fi salvaţi, dacă protejăm mediul”, subliniază el.
La fel ca Pizol, cei aproximativ 4.000 de gheţari alpini, care furnizează apă pe timp de vară unor milioane de persoane, riscă să se topească în proporţie de peste 90% până la sfârşitul secolului, în cazul în care nu se face nimic în vederea reducerii gazelor cu efect de seră, potrivit unui studiu al Şcolii Politehnice Federale din Zurich.
Asociaţia elveţiană pentru Protecţia Mediului a lansat un referendum de iniţiativă populară, intitulat ”Iniţiativa pentru gheţari”, care cere ca emisiile nete de dioxid de carbon în Elveţia să fie reduse la zero, cel mai târziu în 2050.
Sursa : news.ro
Echinocțiul de toamnă - cum ne influențează din punct de vedere astrologic! Nativii Balanță se vor îndrăgosti iremediabi... „Sănătatea mintală nu este modă” - Protest al unui model în timpul prezentării colecţiei Gucci de primăvară-vară...