Antena Căutare

Superstiții în Ajunul Bobotezei! Ce nu trebuie să facă credincioșii astăzi, când se spune că se deschide cerul

An de an, pe 5 Ianuarie românii se pregătesc pentru prima mare sărbătoare din noul an, Bobotează. Ajunul, însă, îi prinde pe credincioşi în toiul pregătirilor. 

Superstiții în Ajunul Bobotezei

An de an, pe 5 Ianuarie românii se pregătesc pentru prima mare sărbătoare din noul an, Bobotează. Ajunul, însă, îi prinde pe credincioşi în toiul pregătirilor.

În fiecare an, pe 5 ianuarie, românii se pregătesc pentru prima mare sărbătoare din noul an, Bobotează. Ajunul însă îi prinde pe credincioși în toiul pregătirilor. Pregătiri se fac și la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La ora 7.30-8.00 va începe confecționarea crucii tradiționale. În fiecare an această este făcută în ajun fie din gheață, fie din brad. Preoții spun că vor decide în funcție de cum va fi vremea ce fel de cruce vor realiza. Butoaiele deja sunt pregătite pentru aghiazmă mare și tot mâine se va face și o prima aghiazmă mare după ora 10.30 în interiorul Mitropoliei.

Acasă, oamenii așteaptă preotul cu Ajunul Bobotezei acolo unde nu a fost deja, iar duminică credincioșii sunt așteptați la sfânta Liturghie care va fi urmată de sfințirea butoaielor pentru a face aghiazmă mare ce va fi distribuită credincioșilor.

Tot în Ajunul Bobotezei oamenii ar trebui să țînă post, chiar post negru, însă în cazurile în care ajunul bobotezei cade sâmbăta sau duminica acest obicei nu se mai ține. Așadar pentru anul acesta astăzi, în ajun de Bobotează nu se mai ține postul negru.

De asemenea, în noaptea de Ajun, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ. Există credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat. De Ajun nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic.

Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.

Cazul inedit al unui tânăr! S-a trezit peste noapte pictor, după un accident grav... Jurnalul secret al lui Arsenie Boca a fost descoperit! Mesaj cutremurător despre România: „Ele omoară milioane”...
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate, spun experții. Însă ce...
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023. Peștii au parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023 vine cu vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Metode sustenabile pentru a slăbi sănătos. Ce sfaturi îți recomandă dieteticienii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x