O nouă dietă care pare revoluționară a atras tot mai multe atenția datorită beneficiilor sale. Regimul promite că îmbunătățește problemele de sănătate, cum ar fi Alzheimer, artrita, tensiunea arterială, inflamațiile și problemele cardiace - toate în doar două săptămâni. Această descoperire este centrată pe alimentele consumate în Tanzania, țară din Africa de Est.
Un studiu publicat în Nature Medicine a descoperit că adoptarea unei diete în stil tanzanian - abundentă în legume, leguminoase, cereale vechi și alimente fermentate - pentru doar două săptămâni a avut efecte pozitive remarcabile. Cercetătorii au sugerat chiar că beneficiile ar putea rivaliza cu cele ale renumitei diete mediteraneene.
Ce presupune dieta care reduce inflamația din corp și ajută și la prevenirea bolii Alzheimer. Preparatul cheie care are beneficii miraculoase
S-a constatat că inflamația, un factor-cheie în afecțiuni mortale precum demența, a fost redusă semnificativ de dieta tanzaniană. Proteinele din sânge asociate cu o serie de afecțiuni, inclusiv atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și rezistența la insulină, au scăzut, de asemenea, susțin specialiștii, potrivit mirror.co.uk.
Cercetarea a fost făcute pe un eșantion de 77 de bărbați sănătoși din zonele urbane și rurale din nordul Tanzaniei. Cei care consumau în mod obișnuit o dietă tradițională au trecut la alimente în stil occidental timp de două săptămâni, cu mese care includeau friptură de vită și piure de cartofi la cină și ouă și chipsuri la prânz.
Persoanele care au trecut la o dietă occidentală au înregistrat o creștere a proteinelor inflamatorii în fluxul sanguin și au declanșat procese biologice asociate cu bolile legate de stilul de viață. De asemenea, celulele lor imunitare au devenit mai puțin eficiente în lupta împotriva agenților patogeni.
Pe de altă parte, cei care au adoptat o dietă tradițională africană sau au băut băutura fermentată au observat o scădere a indicatorilor de inflamație. În mod remarcabil, unele dintre aceste beneficii au persistat chiar și după patru săptămâni de la schimbarea regimului alimentar, ceea ce sugerează că și schimbările pe termen scurt ale regimului alimentar pot avea efecte durabile.
Regimul alimentar analizat în cadrul acestei cercetări reflectă dieta tradițională a comunității Chagga, care locuiește pe versanții înverziți ai muntelui Kilimanjaro. Dieta lor este predominant bazată pe plante, plină de alimente de bază precum plantains, fasole, mei, sorg, precum și alimente fermentate bogate în probiotice și fructe și legume, încărcate cu polifenoli.
Una dintre mâncărurile cheie, kiburu - un terci consistent preparat din banane verzi și fasole boabe - a fost una dintre preparatele gustate de participanții la studiu.
Dr. Quirijn de Mast, care a contribuit la studiu, a afirmat că alte bucătării africane ar putea conferi beneficii similare pentru sănătate. „Dieta mediteraneană a fost studiată pe larg, dar dietele din patrimoniul african dețin un potențial neexploatat pentru promovarea sănătății”, a observat el.
„Aceste diete sunt diverse, bogate în fibre și prezintă produse alimentare unice care pot oferi avantaje specifice pentru sănătate”.
Urbanizarea rapidă și creșterea numărului de alimente procesate fac ca mâncărurile tradiționale africane să fie abandonate, ceea ce duce la o creștere a unor afecțiuni precum bolile intestinale inflamatorii și diabetul de tip 2 - afecțiuni rare anterior în regiune.
În plus, Dr. De Mast a subliniat importanța consumului de alimente neprocesate, bogate în fibre, menționând: „Principiul de bază este reprezentat de alimentele neprocesate, bogate în fibre”, dar a semnalat, de asemenea, că cerealele indigene, cum ar fi teff-ul, ar putea avea avantaje deosebite pentru sănătate, care merită o cercetare mai aprofundată.
„Africa adăpostește o diversitate extraordinară de diete tradiționale, dintre care multe sunt încă subexplorate în cercetarea științifică și riscă să dispară înainte de a le înțelege pe deplin potențialul”, a completat acesta.
De Mast este uimit de impactul profund pe care îl poate avea dieta, chiar și pe o perioadă scurtă de două săptămâni. „Dieta africană include o mulțime de legume, fructe, fasole, cereale integrale și alimente fermentate. Studiul nostru evidențiază beneficiile acestor produse alimentare tradiționale pentru inflamație și procesele metabolice din organism. În același timp, arătăm cât de dăunătoare poate fi o dietă occidentală nesănătoasă. Aceasta constă de obicei în alimente procesate și bogate în calorii, cum ar fi cartofii prăjiți și pâinea albă, cu exces de sare, zaharuri rafinate și grăsimi saturate. Inflamația se află la originea multor afecțiuni cronice, ceea ce face ca acest studiu să fie extrem de relevant și pentru țările occidentale”.