Antena Căutare

Firele de păr toxice ale omizilor pot declanșa reacții alergice și iritații ale pielii

Germania și Olanda se luptă cu multe infestații de omizi de stejar, ale căror fire de păr toxice pot declanșa reacții alergice și iritații ale pielii. Iarnă blândă și primăvară caldă din acest an au amplificat numărul omizilor. 

Germania și Olanda se luptă cu multe infestații de omizi de stejar, ale căror fire de păr toxice pot declanșa reacții alergice și iritații ale pielii. Iarnă blândă și primăvară caldă din acest an au amplificat numărul omizilor.

La Louvain, Belgia, pompierii au trebuit să distrugă o mulțime de cuiburi de omizi invazive înainte de un concert rock.

Regiunea Ruhr din vestul Germaniei este cea mai afectată de omizi și dens populată de aceste creaturi. Unele școli și parcuri au fost închise pentru a permite specialiștilor să distrugă cuiburile din stejari.

Omizile, cu o mărime de doi, trei centimetri, merg spre vârfurile copacilor noaptea și pot provoca haos în stejari, mai ales pe frunzele tinere.

O omida matura are pana la 700.000 de fire de par, care pot fi împraștiate de vânt.

Fredenbaumpark din Dortmund a fost închis timp de trei săptămâni, deoarece aproape 500 de copaci s-au dovedit a fi infestați de omizi.

"Infestația procesuală de stejar în acest an este foarte intensă - mult mai decât anul trecut", a declarat managerul parcului, Frank Dartsch.

Echipele speciale de acolo și din alte părți s-au echipat cu echipament de protecție și au folosit ascensoarele pompierilor pentru a ajunge la vârfurile copacilor, unde au atacat cuiburile cu aspiratoare mari.

În Olanda, infestațiile au crescut de asemenea în comparație cu anul 2018, în special provinciile bogate în stejar din Noord-Brabant, Drenthe și Overijssel.

Un post de radio din Luxemburg a anunțat că omizile s-au răspândit peste tot în Luxemburg, o țară puternic împădurită. Autoritățile orașului au emis un avertisment de sănătate, deoarece omizile se află și în oraș.

Rapoartele din Spania spun că omizile procesionale de stejar reprezintă o problemă în acest an și în regiunea de nord a Asturiei.

Între timp, și în jurul orașului Valladolid, între Asturias și Madrid, omizile procesoare de pin sunt o problemă mare. Ele sunt o specie similară, însă acestea se găsesc mai degrabă în pini mediteraneeni decât stejeri.

Care este riscul?

Parul mic este purtat în vânt și conține o toxină care poate provoca erupții cutanate, iritații ale ochilor, tuse sau chiar o reacție alergică. Cuiburile de omidă sunt prea periculoase pentru a le atinge.

Toxina este thaumetopoein, o proteină, și este greu de contracarat deoarece firele de păr au cârlige care prind pielea.

Câinii sunt, de asemenea, vulnerabili, deoarece aceștia sunt mereu în apropierea copacilor din parcuri.

Omizile au puțini prădători naturali, iaceștia pot fi paraziți și gândaci Calosoma. Puține păsări însă, în afară de cuci și orioile, se vor atinge de ele.

În unele părți ale Germaniei au fost pulverizate pesticide ecologice pe stejari.

Sfaturi:

- Îmbrăcămintea și obiectele personale contaminate cu fire de păr trebuie spălate bine

- Spălați-vă bine, inclusiv părul, dacă suspectați contaminarea

- Cereți ajutorul medicului dacă aveți iritație cutanată sau respiratorie

Doi bărbaţi şi o femeie complet dezbrăcați au fost surprinși în timp ce făceau de cap pe holurile unui hotel respectabil... Încălzirea Globală afectează din ce în ce mai mult planeta. O imaginea virală ilustrează amploarea topirii gheții în Gr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x