- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Acea generatie imbatraneste acum si se confrunta cu facturi de intretinere tot mai mari, insa unii spera ca o posibila legatura nazista cu respectivul medicament le va aduce niste compensatii mai mari, informeaza BBC.
Frederick Dove, autorul articolului de pe BBC, avea cinci luni in noiembrie 1961, cand familia lui nu intelegea de ce copilul lor, de altfel sanatos, s-a nascut cu brate scurte, palme rasucite si fara degetele mari. La sfarsitul acelei luni aveau sa afle adevarul.
Un medicament care a provocat mai multa durere decat a alinat
Dupa ce un cotidian german a scris ca talidomida era probabil cauza "epidemiei" misterioase de nou-nascuti cu malformatii din Germania, incepand cu 1958, producatorul medicamentului, Chemie Gruenenthal, a cedat presiunii si pe 26 noiembrie a retras toate produsele care contineau talidomida si care se eliberau fara reteta. Cateva zile mai tarziu, licentiatul britanic pentru talidomida, Distillers, a urmat exemplul in regat, dar raul era deja facut. Talidomida era un sedativ folosit de multe femei in primele saptamani ale sarcinii pentru a combate greturile, nefiind stiut ca efectele asupra copiilor nenascuti aveau sa fie teratogene sau "nascatoare de monstri", spune Dove.
Membrele au fost principalele parti ale corpului afectate, dar in unele cazuri au existat si malformatii in zona ochilor, urechilor sau organelor interne. Nimeni nu cunoaste cate sarcini au fost pierdute din cauza medicamentului, dar se estimeaza ca doar in Germania 10.000 de nou-nascuti au fost afectati de talidomida. Multi dintre acestia nu au supravietuit mult timp. In prezent, mai putin de 6.000 de persoane sunt in viata in cele aproape 50 de tari afectate, printre care se mai numara Canada, Japonia, Suedia, Australia sau chiar Spania, unde guvernul a recunoscut abia recent ca medicamentul a fost distribuit si acolo.
Dupa 1961, medicamentul nu a disparut, cercetatorii descoperind ca acesta este eficient in tratarea anumitor boli severe sau posibil letale, cum ar fi mielomul multiplu, lepra, lupusul si complicatiile SIDA. Din pacate, in Brazilia, unde medicamentul a fost folosit la scara larga pentru a trata simptomele de lepra, exista acum o noua, mai tanara, generatie de 800 de supravietuitori ai talidomidei.
Citeste continuarea pe Antena3!
FOTO: dailymail.co.uk
VIDEO! Vezi momentul exorcizarii care a oripilat o lume intreaga!... Eveniment: 11.02.2011 - data care are loc o data la 10.000 de ani!...