FOTO! Talidomida, somniferul care a distrus o generatie intreaga!

In urma cu cincizeci de ani, sedativul talidomida a fost retras de pe piata dupa ce mii de mame au nascut copii cu malformatii.

Acea generatie imbatraneste acum si se confrunta cu facturi de intretinere tot mai mari, insa unii spera ca o posibila legatura nazista cu respectivul medicament le va aduce niste compensatii mai mari, informeaza BBC.

Frederick Dove, autorul articolului de pe BBC, avea cinci luni in noiembrie 1961, cand familia lui nu intelegea de ce copilul lor, de altfel sanatos, s-a nascut cu brate scurte, palme rasucite si fara degetele mari. La sfarsitul acelei luni aveau sa afle adevarul.

Un medicament care a provocat mai multa durere decat a alinat

Dupa ce un cotidian german a scris ca talidomida era probabil cauza "epidemiei" misterioase de nou-nascuti cu malformatii din Germania, incepand cu 1958, producatorul medicamentului, Chemie Gruenenthal, a cedat presiunii si pe 26 noiembrie a retras toate produsele care contineau talidomida si care se eliberau fara reteta. Cateva zile mai tarziu, licentiatul britanic pentru talidomida, Distillers, a urmat exemplul in regat, dar raul era deja facut. Talidomida era un sedativ folosit de multe femei in primele saptamani ale sarcinii pentru a combate greturile, nefiind stiut ca efectele asupra copiilor nenascuti aveau sa fie teratogene sau "nascatoare de monstri", spune Dove.

Membrele au fost principalele parti ale corpului afectate, dar in unele cazuri au existat si malformatii in zona ochilor, urechilor sau organelor interne. Nimeni nu cunoaste cate sarcini au fost pierdute din cauza medicamentului, dar se estimeaza ca doar in Germania 10.000 de nou-nascuti au fost afectati de talidomida. Multi dintre acestia nu au supravietuit mult timp. In prezent, mai putin de 6.000 de persoane sunt in viata in cele aproape 50 de tari afectate, printre care se mai numara Canada, Japonia, Suedia, Australia sau chiar Spania, unde guvernul a recunoscut abia recent ca medicamentul a fost distribuit si acolo.

Dupa 1961, medicamentul nu a disparut, cercetatorii descoperind ca acesta este eficient in tratarea anumitor boli severe sau posibil letale, cum ar fi mielomul multiplu, lepra, lupusul si complicatiile SIDA. Din pacate, in Brazilia, unde medicamentul a fost folosit la scara larga pentru a trata simptomele de lepra, exista acum o noua, mai tanara, generatie de 800 de supravietuitori ai talidomidei.

Citeste continuarea pe Antena3!

FOTO: dailymail.co.uk

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri