Sonda spațială japoneză Hayabusa-2 a terminat cu succes misiunea de a culege mostre de pe asteroidul Ryugu, aflat la aproximativ 300.000 de kilometri depărtare de Terra.
Misiunea de miercuri seară,o misiune extrem de dificilă, potrivit Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA), a avut ca scop plasarea sondei într-un crater creat în luna aprilie, pentru a colecta mostre.
În aprilie, Hayabusa-2 a lansat, de la o distanţă de numai 500 de metri, un dispozitiv exploziv la suprafaţa asteroidului, pentru a genera un crater, din care să se colecteze mostre. Misiunea a fost considerată cea mai riscantă până la momentul respectiv.
În luna februarie, Hayabusa-2 a atins pentru o perioadă scurtă de timp suprafața asteroidului, unde a lansat un proiectil ce a provocat un nor de praf, din care a colectat mostre, şi apoi s-a întors la poziţia iniţială de pe orbita acestuia.
Asteroidul conține cantități mari de materie organică și apă cu o vechime de peste 4,6 miliarde ani, din perioada începutului sistemului solar. Mostrele ar putea oferi răspunsuri la întrebări fundamentale care privesc Universul, inclusiv dacă elemente extraterestre au ajutat la apariţia vieţii pe Pământ.
Revenirea pe Terra a sondei este programată pentru sfârşitul anului 2020.
Sonda este de mărimea unui frigider mai mare, iar prețul acesteia este de 270 milioane de dolari. Aceasta monitorizează suprafața asteroidului cu ajutorul unei camere video și al unui sistem de senzori performant.
Un cerșetor din Iași a fost abordat de un bărbat tatuat, iar urmarea a fost uluitoare: „De ce stai, mă, aici?”... Un bărbat aflat în stare vegetativă de aproape 11 ani a murit...