Atunci când vine vorba de un prânz rapid sau o gustare, mulți oameni apelează la un sandwich, un fel de mâncare care ar fi fost inventat - cel puțin oficial - în urmă cu 400 de ani, în Marea Britanie. Dar deja existau variante similare de mâncare inventate în urmă cu milenii.
Acum, experții au dezvăluit ingredientul pe care nu trebuie să îl pui vreodată într-un sandwich, scrie Daily Mail.
Deși are o istorie de sute - sau chiar mii de ani - se pare că cei mai mulți consumatori nu știu care e forma ideală de sandwich.
Unul dintre ingrediente trebuie să fie folosit într-un anumit fel, dacă vrei să ai cea mai bună textură.
Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui vreodată într-un sandwich, potrivit experților
Experții au dezvăluit ingredientul pe care nu trebuie să îl pui vreodată într-un sandwich, care apare des în acel fel de preparat.
Potrivit dr, Nutsuda Sumonsiri, expertă în știința hranei din cadrul Universității Teesside, oamenii ar trebui să evite să radă brânză sau cașcaval pe un sandwich. În schimb, ar trebui să taie felii de brânză sau cașcaval.
Citește și: Ce condimente să pui în mâncare pentru a slăbi. Secretul siluetei de vis cu preparate delicioase
Astfel, „mențin structura și au o textură mai bună în gură”, susține experta.
„Pentru un sandwich rece, brânza feliată e, de obicei, de preferat,” a declarat Sumonsiri.
Dezbaterea între brânza rasă și tăiată a ajuns și pe TikTok, unde utilizatorii au avut păreri diferite.
De obicei, branza rasă e folosită pentru a acoperi rapid o suprafață cât mai mare. Această tehnică e ideală pentru preparate precum paste la cuptor, unde vrei să ai o bucată de cașcaval sau brânză în fiecare înghițitură.
Dar această tehnică nu a fost creată pentru sandwich, susțin experții. Acolo, scopul e de a ține cât mai simplu și compact ingredientele între 2 bucăți de pâine.
Mulți consumatori au tendința să radă brânza pe sandwich, deși acest lucru îngreunează consumarea sa. În schimb, dr. Sumonsiri recomandă felii foarte subțiri de brânză sau cașcaval, cu o grosime de doar 2 sau 3 milimetri.
„Feliile mai mici - ideal de 2 - 3 milimetri - sunt recomandate. Pentru că oferă un echilibru între o mușcătură fără probleme și un gust bun, fără să fie copleșit raportul între pâine și umplutură,” a continuat experta despre ingredientul pe care nu trebuie să îl pui vreodată într-un sandwich sub forma rasă.
Pentru a obține grosimea ideală, experta recomandă un cuțit special pentru brânză. Acesta poate tăia brânza sau cașcavaul în felii lungi, dar subțiri.
„Într-o bucătărie domestică, o mandolină cu o grosime ajustabilă e o altă opțiune folositoare. Deși trebuie să o folosești cu grijă,” a declarat dr. Sumonsiri.
În ce sandwich e indicat să folosești cașcaval ras
Dacă, în schimb, preferi un sandwich cu cașcaval cald, atunci e indicat să razi ingredientul principal.
„Suprafața mai mare a bucăților mici de cașcaval le permite să se topească mai repede și mai egal. Ceea ce îmbunătățește textura și răspândirea între straturile de pâine,” a declarat experta.
Citește și: Trebuie sau nu să preîncălzim cuptorul de fiecare dată când îl folosim. Ce spun specialiștii
„Contează mult și tipul de cașcaval. Cheddar maturat, de exemplu, se va comporta diferit față de mozzarella sau emmental, din cauza diferențelor din conținutul de grăsime, structura proteinelor și gradul de umiditate,” a continuat Sumonsiri.
Mai mult, dacă vrei un sandwich cu brânză topită, dacă o vei tăia felii, riști ca textura să nu fie optimă.
„Brânza feliată are o suprafață care nu e atât de expusă. Ca urmare, se topește mai încet și nu la fel de egal,” a declarat dr. Kantha Shelke, expertă în nutriție din cadrul Universității Johns Hopkins. „Pentru rezultate optimi, evitați cașcavalul care e ras deja. Acela conține agenți care previn lipirea, ce pot să afecteze topirea.”