Pixul cu bluetooth
Se gaseste pe Internet, are un buton cu mai multe functii si un microfon ascunse sub clema de prindere a pixului. Acesta comunica prin conexiune wireless cu o microcasca sau cu o nanocasca plasata in ureche si cu un telefon care nu trebuie tinut langa utilizator. Spre exemplu, acesta poate fi lasat in afara clasei.
Conexiunea cu telefonul se face prin bluetooth, care are insa raza limitata, iar sunetul din telefon este transmis astfel la casca din ureche. Exista astfel de pixuri prevazute si cu camera video, care transmite imaginea foii de examen catre cel de la "celalalt capat al firului
Microcamera wireless
Se monteaza in haina, este mascata sub forma de nasture si transmite imaginea foii de examen. Folosita impreuna cu casti wireless, microcamera insotita de o pereche de nanocasti face ca rezolvarea subiectelor sa poata fi dictata din afara salii de clasa, fara ca cel care poarta aceste dispozitive sa fie nevoit sa vorbeasca. Astfel de microcamere se pot gasi si in radiere, in pachete de guma sau in pixuri, dupa cum o arata ofertele din online.
Ochelari bluetooth
Sunt prevazuti cu microfon si se conecteaza direct cu telefonul mobil.
Telefoane special modificate pentru a transmite direct la microcasca
Furnizorii sustin ca rezista la bruiajele GSM, folosind tehnologia CDMA. Acestea raspund automat, in cazul in care convorbirea este intrerupta sau cand cel care il poarta nu-l poate scoate din haine pentru a forma un numar.
Ceasul touch screen cu SIM incorporat
Ceasul-telefon touch screen este prevazut cu microfon, cu camera, bluetooth si functioneaza ca un telefon, iar sunetul se aude in nanocasca amplasata in ureche. Furnizorii sustin ca dupa intrarea in examen, elevul nu trebuie decat sa filmeze sau sa fotografieze foaia de examen, sa trimita unui coleg din afara salii subiectele, iar acesta din urma sa telefoneze si sa dicteze rezolvarile.
In topul tehnicilor folosite anii trecuti la copiat, dar interzise de medicii specialisti, se afla Microcastile cu microvibratie pe timpan. Cum se deosebesc acestea de varianta "invechita"? Microcastile cu microvibratie se gasesc pe internet si sunt incorporate intr-un material "cauciucat", pentru a nu mai exista riscul de a ramane in ureche, spun cei care incearca sa le vanda. Unele microcasti au o grosime de 1 milimetru si o greutate de 0.2 grame.
Castile wireless functioneaza pe un principiu similar. Cu ajutorul unui hands free care se introduce sub haine, castile se conecteaza cu telefonul sau cu un mp3, de pe care cel care poarta castile aude o inregistrare pregatita cu subiectele pe care le are de rezolvat.
Emitatorul FM
O solutie ceva mai simpla din punct de vedere tehnic, dar aplicabila atunci cand acelasi mesaj trebuie dictat mai multor elevi simultan, este utilizarea unui emitator FM, cum sunt cele pentru masina. Tot ce au nevoie cei din sala de examen este un radio FM portabil conectat la o micro-casca, iar numarul celor care pot asculta simultan este mai mare decat la orice alta solutie. Metoda nu este foarte sigura, semnalul putand fi interceptat cu orice aparat radio obisnuit. In plus, unidirectionalitatea comunicarii face solutia adesea nepractica.
Tot pe internet se poate gasi, insa, si "antidotul" acestor modalitati de comunicare din sala de curs. Detectoare de camere video ascunse, de microfoane GSM, Radio sau Wireless, detectoare de microcasti sau de telefoane mobile se gasesc la cea mai simpla cautare.
Nu mai este atat de mult pana la Bacalaureat. Prima proba la care elevii vor da examen, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, se va tine intre 6 si 8 iunie.
FOTO: elearning.lsue.edu
GALERIE FOTO! Casalot de 20 de tone, esuat pe o plaja din Anglia... India angajeaza calai profesionisti...