Anul Nou Chinezesc incepe cu Luna Noua, in prima zi a noului an, si se termina pe luna plina, 15 zile mai tarziu. La 15 zile dupa anul nou este organizat Festivalul Lanternelor, care este sarbatorit pe timp de noapte, cand copiii se plimba cu felinare in cadrul unei parade.
Calendarul chinezesc se bazeaza pe o combinatie de cicluri ale Lunii si Pamantului. Ciclul lunar este de aproximativ 29.5 zile. In scopul de a-l potrivi cu calendarul solar, chinezii insereaza o luna in plus o data la sapte ani. Acest lucru este la fel ca adaugarea unei zile in plus in calendarul anului bisect. Acesta este motivul pentru care, conform calendarului solar, Anul Nou chinezesc cade la o data diferita, in fiecare an.
Anul Nou Chinezesc mai este cunoscut si sub numele de „Festivalul de primavara". Sarbatoarea este atat de veche, incat nu se mai stie cand a fost celebrata pentru prima data. Exista destul de multe surse si explicatii, toate avand un numitor comun: „Nian", care in limba chineza inseamna „an" si care a fost initial numele unui monstru care facea prapad printre oameni in noaptea de dinaintea unui nou an.
Una dintre legende spune ca fiara Nian avea o gura atat de mare, incat facea sa dispara o multime de oameni dintr-o singura inghititura. De aceea, oamenii erau foarte speriati.
Tot cautand solutii pentru a scapa de monstru, intr-o zi, un batran s-a oferit sa il supuna pe Nian. Batranul l-a gasit pe monstru si a inceput sa-i vorbeasca.
Tot articolul, in Jurnalul National
VIDEO! Concurs de atelaje trase de caini, la Tusnad... Raza mortii: Un tanar a creat un dispozitiv de 5.000 de ori mai puternic decat Soarele...