Antena Căutare

Invazia paianjenilor - arahnidele sunt gata sa isi mute culcusul in casele noastre

De ce suntem atat de terifiati de paianjeni? E o fobie cu care ne-am nascut sau e ceva ce invatam de-a lungul vietii? Doctorul John Tweddle, expert in arahnide la Muzeul de Istorie Naturala din New York, raspunde la toate intrebarile.

Copiii parintilor care au aceasta fobie vor dezvolta si ei, cel mai probabil, o teama fata de paianjeni. Micutul vede si invata - daca parintii lui privesc cu frica aceste vietati, atunci si acesta va avea motive sa creada ca arahnidele sunt periculoase.

Sunt paianjenii britanici otravitori?

Surprinzator, toti paianjenii din Marea Britanie sunt veninosi - acesta este modul lor de a omori si digera prada. Dar nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca cei mai multi dintre ei sunt inofensivi pentru oameni.

"Paianjenii micuti au gheare, insa nu pot penetra pielea umana", a spus Mark Bushell, asistent curator de nevertebrate la Gradina Zoologica din Bristol. "Doar 14 specii din 500, in Anglia, au capacitatea de a intepa oamenii. Iar intepaturile lor nu sunt cu nimic mai rele decat cele de albina", a adaugat acesta.

Doua specii sunt renumite ca fiind cele mai otravitoare: Nuctenea Umbratica si un tip fals de Vaduva Neagra, Steatoda Nobilis. Victimile acestor paianjeni au descris ca dupa intepaturi pielea li s-a umflat, au simtit arsuri, dureri locale, si greata.

Cum reusesc aceste nevertebrate sa intre in casele noastre?

Potrivit lui Craig Walker, angajat al departamentului de insecte a Gradinii Zoologice din Londra, unii paianjeni isi fac culcus permanent in casele noastre. Numai ca noi reusim sa ii vedem doar atunci cand cresc, sunt mai mari si masculii pleaca in cautare de partenere.

Se mai intampla si ca acestia sa isi caute adapost si de aceea sa intre pe geam sau pe usa in casele noastre, fara ca noi sa ii observam. O alta posibilitatea este sa ii aducem chiar noi acasa, in haine, paltoane sau cumparaturi.

Mananca paianjenii numai muste?

Arahnidele nu sunt foarte pretentioase. Acestea mananca orice nevertebrate micute care le taie calea, inclusiv alte tipuri de paianjeni si insecte. Fara ele, casa noastra ar fi suprapopulata de gandaci.

Daca distrugem tesatura, vom scapa de paianjeni?

Nu. Craig Walter a spus ca multi paianjeni isi tes panza zilnic, asa ca simplul fapt de a le distruge tesatura nu ii va deranja prea mult. "Majoritatea panzelor ne capteaza atentia cand sunt deja vechi si prafuite. Cel mai probabil la acel moment paianjenul are deja un alt culcus", a mai spus el.

Va vine sa credeti sau nu, doar jumatate dintre arahnide pot tese panze.

FOTO: Dailymail.co.uk

VIDEO! Cea mai mare tigaie din lume... Descoperire arheologica spectaculoasa: Ruinele unei scoli de gladiatori, gasite langa Viena...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x