Live acumFilm: Fara obligatii (SUA 2011)
Prime Time 20:00iUmor

Erou la serviciu, erou în timpul liber! Ionuț a salvat sute de oameni, cu un simplu gest pe care îl poate face oricine: „Viața este prea scurtă”

Este un erou cu fiecare celulă din corpul său. Ca angajat al ISU Maramureș, Ionuț Ahriţculesei ajută zi de zi oameni aflat în situații dramatice. În timpul liber, donează sânge. Citiți și învățați ce înseamnă să fii om!

De ani de zile, în spitalele din România este criză de sânge. O criză pe care statul nu pare capabil să o rezolve, pentru că nu reuşeşte să convingă oamenii să doneze.

Chiar dacă numărul donatorilor scade de la o zi la alta, un paramedic din Maramureş este un exemplu. Sângele tânărului în vârstă de 31 de ani făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru sute de oameni aflaţi în situaţii critice.

Sângele salvează vieţi şi oferă speranţe că o operaţie va decurge bine sau că o boală va fi vindecată. Cu o singură donare pot fi salvate până la trei vieţi. Chiar şi aşa, de cele mai multe ori, Centrele de Transfuzie Sanguină din ţară sunt goale.

„În general, donatorii se mobilizează atunci când au pe cineva în familie bolnav care are nevoie de terapie transufzională, probabil persoanele care ajung în această situație înțeleg cel mai bine nevoia de sânge și lipsa sângelui, de multe ori”, a spus Daniela Veber, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş.

Unul dintre ei este Ionuţ Ahriţculesei, de profesie salvator. Prima dată când a trecut pragul unui centru de transfuzie a fost în 2006, cand tatăl unui coleg a ajuns în stare gravă la spital.

„Ne-am mobilizat toți colegii, ca să-l sprijinim prin donare de sânge. Atunci a fost prima oară când am realizat cât de scurtă e viața și cât de mult înseamnă sa facem ceva pentru cei de alături”, a spus Ionuţ Ahriţculesei.

De atunci a donat sânge de nu mai puţin de 50 de ori. A salvat până acum sute de vieţi, fie că a făcut acest lucru prin donarea de sânge sau prin intervenţiile la care a participat, în calitate de angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Donarea de sânge este un act de generozitate pe care doar 2% dintre romani îl fac.

Recomandari