De ani de zile, în spitalele din România este criză de sânge. O criză pe care statul nu pare capabil să o rezolve, pentru că nu reuşeşte să convingă oamenii să doneze.
Chiar dacă numărul donatorilor scade de la o zi la alta, un paramedic din Maramureş este un exemplu. Sângele tânărului în vârstă de 31 de ani făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru sute de oameni aflaţi în situaţii critice.
Sângele salvează vieţi şi oferă speranţe că o operaţie va decurge bine sau că o boală va fi vindecată. Cu o singură donare pot fi salvate până la trei vieţi. Chiar şi aşa, de cele mai multe ori, Centrele de Transfuzie Sanguină din ţară sunt goale.
Unul dintre ei este Ionuţ Ahriţculesei, de profesie salvator. Prima dată când a trecut pragul unui centru de transfuzie a fost în 2006, cand tatăl unui coleg a ajuns în stare gravă la spital.
De atunci a donat sânge de nu mai puţin de 50 de ori. A salvat până acum sute de vieţi, fie că a făcut acest lucru prin donarea de sânge sau prin intervenţiile la care a participat, în calitate de angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Donarea de sânge este un act de generozitate pe care doar 2% dintre romani îl fac.
O fotografie în care doi şoareci se bat într-o staţie de metrou, câştigătoare a unui prestigios premiu londonez... Omul sfințește locul. Într-o școală de sat, din Galați, o profesoară dedicată aplică tehnici inedite de predare. Elevii,...