Japonezii au trimis, deja, cu succes, o nava automata pe un asteroid. Sonda spatiala Hayabusa, lansata in 2003, a ajuns, dupa doi ani si jumatate, pe suprafata unui asemenea mic corp ceresc, iar apoi s-a intors cu bine pe Pamant. Dar, din cauza unor defectiuni, ea a colectat mai putin material decat ar fi trebuit. De data aceasta, cercetatorii sunt convinsi ca totul va merge bine.
Tinta noii sonde Hayabusa 2 este un asteroid mult mai vechi, care ar putea contine materiale organice asemenea celor de la inceputurile vietii pe Pamant. Sonda propulsata de un motor ionic va ajunge la destinatie la jumatatea anului 2018. Inainte de a cobori pe asteroid, ea va lansa mici proiectile spre suprafata acestuia. Impactul va da nastere unei mari cantitati de fragmente care vor putea fi adunate si aduse pe Pamant. Intr-un viitor mai indepartat, japonezii nu exclud expeditii asemanatoare cu echipaj uman.
Misiunea va oferi date si asupra posibilitatilor de distrugere a corpurilor ceresti care ar ameninta sa se prabuseasca pe Pamant, asa cum au anticipat, deja, creatorii de SF. Calatoria pe asteroid si inapoi va costa 400 de milioane de dolari.