Antena Căutare

Japonezii trimit o sonda spatiala automata pe un asteroid

Astronomii japonezi pregatesc una din cele mai indraznete misiuni din istoria explorarii spatiului cosmic. O sonda spatiala automata va fi trimisa pe un asteroid, de unde va colecta probe de sol, inainte de a reveni pe Pamant. Oamenii de stiinta spera sa gaseasca, astfel, indicii asupra formarii sistemului solar si a originii vietii in Univers.

Japonezii au trimis, deja, cu succes, o nava automata pe un asteroid. Sonda spatiala Hayabusa, lansata in 2003, a ajuns, dupa doi ani si jumatate, pe suprafata unui asemenea mic corp ceresc, iar apoi s-a intors cu bine pe Pamant. Dar, din cauza unor defectiuni, ea a colectat mai putin material decat ar fi trebuit. De data aceasta, cercetatorii sunt convinsi ca totul va merge bine.

Tinta noii sonde Hayabusa 2 este un asteroid mult mai vechi, care ar putea contine materiale organice asemenea celor de la inceputurile vietii pe Pamant. Sonda propulsata de un motor ionic va ajunge la destinatie la jumatatea anului 2018. Inainte de a cobori pe asteroid, ea va lansa mici proiectile spre suprafata acestuia. Impactul va da nastere unei mari cantitati de fragmente care vor putea fi adunate si aduse pe Pamant. Intr-un viitor mai indepartat, japonezii nu exclud expeditii asemanatoare cu echipaj uman.

Misiunea va oferi date si asupra posibilitatilor de distrugere a corpurilor ceresti care ar ameninta sa se prabuseasca pe Pamant, asa cum au anticipat, deja, creatorii de SF. Calatoria pe asteroid si inapoi va costa 400 de milioane de dolari.

Un barbat gol pusca a escaladat statuia printului George, din Londra... A stat in coma 42 de ani pana a murit! Americanca Edwarda O'Bara a fost supranumita Alba ca Zapada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x