Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

LEGENDA LACULUI MORII. Cum a mutat Ceaușescu 11.000 de morți în două luni. ”Găseau oasele, procuror, pac, sicriu, gata!”

”Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița”, cum e așternut pe piatra de la Barajul Ciurel, n-a durat mult. Un întreg cartier a fost ras de pe fața pământului pentru a lăsa loc Lacului Morii. Prin acel părți se găsea un cimirit, așa că 11.000 de decedați au fost transferați în două luni, în alte locuri. ”Groparii cereau votcă non stop”, spun bătrânii...

”Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița”, cum e așternut pe piatra de la Barajul Ciurel, n-a durat mult. Un întreg cartier a fost ras de pe fața pământului pentru a lăsa loc Lacului Morii. Prin acel părți se găsea un cimirit, așa că 11.000 de decedați au fost transferați în două luni, în alte locuri. ”Groparii cereau votcă non stop”, spun bătrânii...

Locurile Crângașului fuseseră populate din cele mai vechi timpuri. Câteva monede romane, de pe vremea lui Flavius Valentinian I, precum și un cuptor vechi, pentru ars oale, au arătat faptul că pe aici trecuseră oameni cu 2.000 de ani în urmă.

Mai apoi, Vodă Caragea dăduse vorbă ca toți cei decedați în timpul marii ciume din a doua sa domnie (1812 - 1813), ce răsese aproape jumătate din poulația de atunci a Bucureștiului, să fie duși acolo. Apăruse, astfel, un mic cimitir, transformat, peste ani, într-unul în care adihneau sufletele din zonă.

Pentru unii, era idilic. Verdeață, liniște, sărăcie. Pentru alții, chin, mizerie, indundații. Nu se desprimăvărase bine, în 1986, când Ceaușescu a poruncit demararea lucrărilor de amenajare a râului Dâmbovița. Acolo urma să apară Ciurelul sau ”LACUL MORII”.

”N-a fost vreme de pierdut. Veneau din casă în casă, te anunțau ce și cum și, asta era!”, spun bătrânii locului. Pe 21 mai au ras biserica. Preotul abia a apucat să strângă câteva lucruri și să le ducă fie pe strada Flămânda, fie în Giulești. Rămâneau morții. Mulți, vreo 11.000. ”În două luni, au fost rezolvați. Venea procurorul, pac, se făcea identificarea, sicriu, gata. Au fost familii și cu șapte rude, vai de capul lor. Groparii au trebăluit non-stop. Cereau, mereu, votcă. Pentru dezinfectare, ziceau ei”, mai povestesc cei în vârstă.

Dictatorului nu-i plăceau vaietele. Toți cei de la case au fost mutați la bloc, în apartamente. Morții, în ”Giulești - Sârbi” sau pe unde au apucat rudele să le găsească un al doilea loc de veci. Muncitorii, în special soldați, au trebăluit zi și noapte. În iulie 1985 s-a băgat primul târnăcop, în mai, anul viitor, s-a început mutarea, pe 21 august 1986 s-a dat drumul la apă.

Apoi au început legendele: sufletele morților care nu fuseseră găsite și mutate, ieșeau, noaptea și bântuiau, rămase pe un pământ de nicăieri; cei de prin preajmă auzeau gemete; deși scăldatul era interzis, cei mici se aventurau în apele adânci și se mai loveau de o mână, de un picior; într-o dimineață, dinspre satul Roșu s-au văzut venind două sicrie: chipurile dictatorilor Elene și Nicolae Ceaușescu se aflau lipite pe ele.

Autoritățile au turnat, atunci, beton peste tot. Morții au rămas, definitiv, acolo. Deasupra lor, ctitoria epocii, cu mușterii pro și contra. Plus 14,7 miliarde de metri cubi de apă. Ori, altfel spus, 240 de hectare de luciu...

Foto: Libertatea / Wikipedia

Fanatik.ro

Băiat bătut pe stradă de un tânăr dezbrăcat

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

EXCLUSIV Mesajul mamei Luizei Melencu pentru Gheorghe Dincă, în plin proces. ”Vreau să mă...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Doliu în presa din România! Un cunoscut junalist, răpus de o boală cruntă

Capital.ro

Drama cutremurătoare a Luminiței Anghel. Ce s-a ales de fiul ei

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Umilință supremă pentru Alex Velea! Sa vedem daca pe bune aia sunt copii lui. Înjurături ca...

Voxbiz.ro

Ce masini conduc, de fapt, sefii de la Pro TV

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro