Antarctica este locul de pe Pământ în care orice este posibil, de la cele mai mici temperaturi din lume, până la meteoriți pe care numai aici îi găsești. “Regatul ghețurilor” este un loc plin de mistere pe care oamenii încă nu au reușit să le descifreze în totalitate, supranumit “raiul cercetătorilor”
În Antarctica găsim cea mai rece temperatură
Antarctica este cel mai rece loc de pe Pământ și cel în care bate vântul cel mai mult. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată a fost de -89⁰C în anul 1983, în timp ce în cea mai călduroasă zi din an temperatura nu ajunge la mai mult de 15⁰C.
Nu există locuitori
Singurii oameni care locuiesc acolo pe perioade mai lungi de timp fac parte din comunitățile științifice temporare. Aproximativ 5000 oameni de știință și personal auxiliar pot fi gășiți în Antarctica pe timpul iernii, 1000 rămânând pe aceste meleaguri pentru a lucra.
În ciuda cantității de apă, este cel mai uscat loc de pe Pământ
Cel mai interesant lucru despre Antarctica este contradicția dintre clima uscată și cantitatea de apă de acolo (70% din apă de pe Pământ). Acest continent este cel mai uscat loc de pe planetă. Chiar și în cel mai deșertic loc din lume plouă mai mult decât în Valea Uscată, o regiune din Antarctica. Aici nu a mai plouat de 2 milioane de ani. De fapt tot Polul Sud primește o medie de precipitații de 10 cm pe an.
Nimeni nu deține Antarctica
Antarctica nu are guvern și nicio țară nu deține acest continent. Deși multe state au încercat să dețină dreptul de proprietate asupra unor terenuri de-a lungul timpului, s-a ajuns la un acord comun care dă privilegiul Antarcticii de a rămâne singura regiune de pe planetă care nu este guvernată.
Meteoriții ajung aici
Unul dintre cele mai interesante lucruri despre acest continent este acela că este cel mai bun loc din lume unde pot fi gășiți meteoriți. Aparent, meteoriții care lovesc stratul de gheață din Antarctica sunt mai bine conservați decât oriunde altundeva. Fragmentele din meteoriții de pe Marte sunt cele mai valoroase și neașteptate descoperiri.
“Curajoşii” Antarcticii
În ianuarie 1979 s-a născut aici primul copil, Emile Marco Palma. Mama sa fusese trimisă de Argentina în încercarea de a revendica o porţiune a continentului.
Exploratorul britanic şi meteorologul Felicity Aston a fost prima persoană care a schiat singură în Antarctica, parcurgând 1744 km. în 59 de zile, în 2011-2012.
Suprafața ei întrece SUA
Dacă includem şi insulele şi gheţurile plutitoare, suprafaţa continentului ar atinge 14 milioane de kilometri pătraţi, adică ar fi de 1, 5 ori mai mare decât SUA.
A fost descoperită târziu
Nu se ştia despre existenţa acestui ţinut până în 1820. 20 de ani mai târziu a fost confirmat faptul că nu era doar un grup de insule, ci un continent întreg. Norvegianul Roald Amudsen a fost primul care a atins polul sud, pe 14 decembrie 1911, învingându-l pe englezul Robert Scott.
Iceberg-ul gigantic
Un alt lucru interesant despre Antarctica este iceberg-ul gigantic care s-a desprins în anul 2000. Este cel mai mare iceberg cunoscut din istorie măsurând 295km în lungime și 37km lățime, aceeași suprafață ca a orașului Connecticut sau a Quatar-ului.