Antena Căutare

Mănăstirea Coşula, o comoară uitată!

Nu este român să nu fi auzit măcar odată de albastrul de Voroneţ! Acea nuanţă de albastru unică în lume care împodobeşte pereţii mănăstirii cu acelaşi nume. Tocmai de aceea lăcaşul de cult a intrat în patrimoniul UNESCO

Nu este român să nu fi auzit măcar odată de albastrul de Voroneţ! Acea nuanţă de albastru unică în lume care împodobeşte pereţii mănăstirii cu acelaşi nume. Tocmai de aceea lăcaşul de cult a intrat în patrimoniul UNESCO

Această culoare unicat nu este însă fără de pereche. În judeţul vecin, Botoşani, există un monumet istoric unic în lume, care are pereţii împodobiţi de o nuanţă specială de galben. Galbenul de Coşula. Problema, una tipic, românească, este că o mare parte din ansamblu este în paragină. Abia acum autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru a salva clădirea monument.

E o minune a Evului Mediu, puţin ştiută însă chiar şi de români. A fost iniţial locuită de călugări greci. Sub conducerea lor ctitoria a fost mai mult decât un centru spiritual. Aici a luat naştere o adevărată comoară culturală, aşa cum avea să afle şi marele istoric Nicolae Iorga.

Biserica a trecut, de-a lungul istoriei, prin multe. Pe vremuri, era a treia mănăstire ca mărime de pe întregul cuprins al Europei.

Apoi, secularizarea averilor bisericeşti din vremea lui Cuza i-a alungat pe călugării greci. Au rămas, mult mai puţini la număr, cei români. Mănăstirea a redevenit oficial mănăstrie în 1990. De atunci, autorităţile tot încearcă să găsească o soluţie pentru restaurarea complexului.

Astăzi, este însă o perlă arhitecturală lăsată pradă timpului. Veacurile ce s-au scurs şi-au lăsat adânc amprenta în pereţi. Crăpături, pictură degradată şi vechea meteahnă românească, indiferenţa, ameninţă cu prăbuşirea clădirea.

O mică picătură într-un ocean de degradare. E adevărat, zidul gros care înconjoară ansambul mănăstiresc este o parte importantă a acestuia. Însă, adevărata comoară istorică se ascunde în spatele său.

Clădiri care nu au fost renovate de secole. Şi care, ca prin minune, încă stau în picioare. Asta deşi mănăstirea este considerat un moneument istoric. Însă pictura exterioară a bisericii nu a avut o soartă la fel de bună. Opera de artă a fost zidită în încercarea de a consolida pereţii.

Din fericire, pictura din interior este încă intactă. Însă, cu excepţia bisericii propriu zise, mare parte din fostele chilii sau Casa Ecumenică sunt în paragină. Teoretic, aceste demersuri pur birocratice nu ar trebui să mai dureze mult. Problema însă este cui va fi atribuită lucrarea.

O valoare estimată de autorităţi la cinci milioane de euro. Însă valoarea istorică şi culturală a acestui loc nu poate fi rezumată la sume.

Puteţi urmări toate ediţiile Observatorului pe AntenaPlay.ro!

Nemții fac lucruri trăznite! Un căluț-uriaș pentru Crăciun... Racii vor fi cu capul în nori: Horoscopul zilei, cu Andreea Joiţa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x