Antena Căutare

Mândrie URIAŞĂ! Aşa arată singurul loc din ţară care a dat lumii doi ROMÂNI laureaţi cu Premiul Nobel

Zilele acestea, un liceu din Timişoara este printre cele mai căutate locuri din ţară. De pe băncile instituţiei "Nikolaus Lenau” au ieşit doi dintre cei cinci români laureaţi cu Premiul Nobel de-a lungul istoriei.

Galerie
Ştefan Hell şi Herta Muller, laureaţi cu Premiul Nobel

Zilele acestea, un liceu din Timişoara este printre cele mai căutate locuri din ţară. De pe băncile instituţiei "Nikolaus Lenau” au ieşit doi dintre cei cinci români laureaţi cu Premiul Nobel de-a lungul istoriei.

Ieri, cercetătorii Eric Betzig, Ştefan W. Hell şi William E. Moerner au fost onoraţi să primească Premiul Nobel pentru Chimie, pentru anul 2014.

Da, da, Ştefan! E nume românesc! S-a născut pe meleagurile noastre, în comuna Sântana (Arad), pe 23 decembrie 1962. Când a trecut în clasa a noua, s-a înscris la liceul "Nikolaus Lenau", unde a studiat doar un an, apoi a plecat în Ludwigshafen, Germania. Din acel moment, viaţa sa s-a schimbat radical. A muncit mult, a făcut sacrificii, iar eforturile sale au dat roade. În prezent, Ştefan este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.


Ştefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulată" (STED/stimulated emission depletion) în microscopie. El şi colegii săi, Eric Betzig şi William E. Moerner, au fost recompensaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie".

Articolul continuă după reclamă

Ştefan Hell


În 2009, Premiul Nobel se ducea tot la un român, de data asta pentru Literatură. Scriitoarea Herta Müller s-a născut în 1953, în satul Nițchidorf, județul Timiș. Când avea 34 de ani, a plecat din România şi s-a stabilit în Germania. Acolo, a devenit repede o scrii­toare cunoscută, iar romanele ei au fost traduse în peste 20 de limbi.

Herta a primit Premiul Nobel pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu. Valoarea sa a fost de 10.000.000 coroane suedeze, ceea ce corespunde cu 972.000 Euro.


„Suntem fericiţi după aflarea veştii că Hell a fost elev al Liceului "Nikolaus Lenau". Herta Muller are o plăcuţă în liceu. Poate îi facem una şi lui Ştefan Hell. Ne mândrim cu el, chiar dacă nu este meritul nostru pentru acest premiu. El şi-a continuat studiile în Germania”, a declarat Elena Wolf, directoarea instituţiei.


În arhivele liceului a fost găsit şi catalogul clasei în care a învăţat Herta Müller. Scriitoarea a terminat clasa a XII-a cu media generală 8,42. „Este o notă de la mediu spre bine. Nu a fost nimeni cu media 10. A fost o elevă bună la nivelul liceului din acea perioadă. Lenau era considerat un liceu foarte bun, cu profesori foarte obiectivi şi exigenţi. Rar se obţinea 9 şi 10. Mai avem foşti elevi care sunt profesori universitari în Germania, dar nimeni nu a ajuns la nivelul Hertei Müller”, a declarat Ludwig Holzinger, fost director al liceului „Nikolaus Lenau”, potrivit adevarul.ro

Români care au mai primit Premiul Nobel:


George Emil Palade a fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare. În 1974, a primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină, pentru „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.


Ioan Moraru: Medicul român a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1985, alături de Mihail Kuzin (URSS) și Bernard Lown (SUA), pentru activitatea din cadrul organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”.

Elie Wiesel, născut la Sighetu Marmaţiei, este un scriitor și ziarist în limbile franceză, engleză și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Ce reprezintă Premiile Nobel?

Au fost create de savantul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei (1867). În testamentul său, a lăsat scris că doreşte să fie întemeiată o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an "sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității".

Alfred Nobel

IMAGINI ULUITOARE! Trecătorii au ÎNNMĂRMURIT!! Doi delfini se joacă nestingheriţi în DÂMBOVIŢA, în zona Eroilor!... Răspunsuri REVOLTĂTOARE! În ce an suntem!? Ce spun românii, te va lăsa mască!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x