- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Metrorex va monta panouri de semnalistică Braille, pentru persoane cu deficienţe de vedere, în toate cele 63 de staţii ale metroului bucureştean, după ce a semnat luni un contract de 17,5 milioane lei fără TVA.
Metrorex va monta panouri pentru cei cu deficienţe de vedere în toate cele 63 de staţii ale metroului bucureştean, investiţie de 17,5 milioane lei fără TVA
”Metrorex a semnat astăzi, 31.01.2022, contractul pentru execuţia lucrărilor ce are ca obiect „Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă în SEAP în urma depunerii ofertei Somet, cu subcontractant TIAB. Valoarea cu care a fost atribuit contractul este de 17.468.346,18 lei, fără TVA”, anunţă compania.
Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere constă în dotarea staţiilor de metrou cu elemente din oţel inoxidabil aplicate direct pe suprafaţa existentă a staţiilor de metrou şi panouri de semnalistică Braille.
Pentru cele câteva staţii de metrou unde deja există benzi speciale din ceramică: staţiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului şi Străuleşti, legătura cu Terminalul Multimodal, sunt prevăzute completări locale cu benzi ceramice şi panouri de semnalistică Braille, iar pentru Magistrala 5, unde există deja benzile speciale în toate staţiile, vor fi montate doar panourile de informare.
”Aşadar, panourile de semnalistică Braille vor fi montate în toate cele 63 de staţii ale metroului bucureştean: panouri de informare generală exterioare, montate în dreptul fiecărui acces în staţie; panouri de informare generală interioră, montate în vestibule; panouri de informare grupuri sanitare. Metrorex a manifestat o preocupare constantă pentru oferirea de condiţii pentru deplasarea în siguranţă în interiorul staţiilor de metrou şi pentru creşterea mobilităţii persoanelor cu nevoi speciale”, arată compania.
Staţii de metrou bucureştene au fost transformate de tineri artişti în galerie de artă subterană
Paisprezece artişti din noua generaţie au pictat, voluntar, mai multe staţii de metrou din Bucureşti. Galeria este alcătuită deopotrivă din lucrări permanente şi lucrări temporare.
Gândit şi creat special pentru metroul bucureştean, „Oraşul M” este un proiect dedicat artelor vizuale, născut din dorinţa de a valorifica spaţiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artişti şi publicul călător aflat în tranzit.
La staţia de metrou Piaţa Romană, muralele realizate sunt creaţii ale Atoma, Alexa Lincu, Ionela Drăghici, Andrei Felea, Raluca Macovei, Maria-Livia Onete, Dumitriţa Răzlog, Mimi Pleşoianu, Alex Antonescu, Cosmina-Ionela Sandu, potrivit news.ro.
Noaptea, când trenurile s-au retras la depou, artiştii au transformat staţiile în galerie de artă urbană. Temele sunt inspirate din prezentul din care facem cu toţii parte, anunţă cei de la Asociaţia VAR Cultural.
Lucrările, fie că sunt murale sau realizate în tehnica paste up, instalaţie de obiect, lucrări grafice sau AR (realitate augmentată), oferă numeroase motive de a zăbovi în spaţiul intim al artiştilor expozanţi şi a reflecta la mesajele pe care ni le dăruiesc.
„Oraşul M” oferă o nouă perspectivă a itinerariului obişnuit, făcând loc unui microunivers cultural.
Piaţa Romană este, după Izvor, a doua staţie de metrou ce se alătură proiectului „Oraşul M”, după lansarea din staţia Timpuri Noi, ce a marcat aniversarea de 42 de ani a Metrorex printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcţiile galeriilor subterane.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Metrorex.
A ieșit la întâlnire cu un bărbat și totul mergea perfect până s-a ridicat de pe scaun. Ce se întâmplase pe sub masă... Femeia care și-a tatuat 90% din suprafața corpului pentru a-și acoperi cicatricile. Cum arăta înainte de transformare...