- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu doar câteva zile înainte ca românii să aniverseze 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, Mihai Eminescu, tânărul în vârstă de 24 de ani din Focșani, și-a cerut iubita în căsătorie.
Ajuns la vârsta de 24 de ani, Mihai a ales o carieră în cadrul MAI, el urmând a fi militar, iar la ceremonia de absolvire, acesta a surprins pe toată lumea cerându-și iubita în căsătorie în fața tuturor.
Mai mult de atât, ulterior, Mihai a făcut totul public pe rețelele sociale, iar aleasa inimii lui s-a arătat extrem de fericită și dornică să-i poarte numele.
”DA. Te iubesc”, a scris ea în dreptul unei imagini în care îl ține strâns în brațe pe logodnicul ei și își afișează inelul de logodnă.
15 ianuarie 2020, 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale
Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani, la data 15 ianuarie 1850. Este al șaptelea copil la părinți și își petrece copilăria la Botoșani și Ipotești, casa părintească, devenită azi Casa Memorială.
Timp de opt ani urmează școala la Cernăuți, cu întreuperi însă. Părăseşte şcoala în 1863, revine ca privatist în 1865 şi pleacă din nou în 1866.
Se angajează ca funcționar public în diverse instituții din Botoșani sau se alătură trupei de teatru Tardini-Vlădicescu.
Mihai Eminescu, fost Eminovici, are primele manifestări literare în 1866, când, în ianuarie, moare profesorul de limba română, Aron Pumnul, iar elevii scot o broșură în care apare și poezia "La mormîntul lui Aron Pumnul” semnată M.Eminovici.
Iosif Vulcan este cel care îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet şi, mai târziu, şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi mai apar în "Familia” încă 5 poezii.
Mihai Eminescu ajunge sufleor şi copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiali apoi sufleor şi copist la Teatrul Naţional unde îl cunoaşte pe I.L.Caragiale. Continuă să publice în "Familia", scrie poezii, drame (Mira), fragmente de roman ,"Geniu pustiu”, rămase în manuscris; face traduceri din germană.
Cel mai mare SECRET din poezia lui Eminescu NU a fost rezolvat. Unde se află „Plopii fără soț”
Între anii 1869 şi 1862 este student la Viena. Urmează ca auditor extraordinar Facultatea de Filozofie şi Drept, dar audiază şi cursuri de la alte facultăţi. Se împrieteneşte cu Ioan Slavici; o cunoaşte la Viena pe Veronica Micle, apoi începe colaborarea la "Convorbiri Literare”; debutează ca publicist în ziarul "Albina” din Pesta.
Printre prietenii săi îl amintim pe Ion Creangă, pe care îl introduce în universul ”Junimea”.
Între anii 1877-1883 locuiește în București unde este redactor, apoi redcator-șef la ziarul Timpul. Sănătatea devine precară, dar această etapă coincide cu marile poeme - Scrisorile, Luceafărul.
Între 1883-1889 starea de sănătate i se înrăutățește, motiv pentru care Eminescu scrie puțin, spre deloc.
Un elev de liceu a descoperit o planetă nouă, în trei zile! Puștiul de 17 ani i-a lăsat mască pe cei de la NASA... Cazul inedit al unei femei cu o boală rară! De 11 ani locuiește într-un spital: „Nu pot să tușesc, așa că îmi petrec fi...