Antena Căutare

Navă scufundată în 1708, plină cu aur și de alte metale prețioase, estimate la zece miliarde de dolari! Cum arată comoara de la bordul epavei, ce urmează să fie recuperată

Columbia "va recupera" epava galionului spaniol "San Jose", scufundat în largul coastelor sale de flota britanică în anul 1708 cu o încărcătură de metale prețioase, a anunțat președintele țării, Juan Manuel Santos, citat de agenția France Presse.

Columbia "va recupera" epava galionului spaniol "San Jose", scufundat în largul coastelor sale de flota britanică în anul 1708 cu o încărcătură de metale prețioase, a anunțat președintele țării, Juan Manuel Santos, citat de agenția France Presse.

"Vom recupera 'San Jose' respectând legea", a declarat sâmbătă Juan Manuel Santos, în timpul inaugurării unui institut de cercetare marină. "Este vorba despre un proiect mai degrabă arheologic și științific, decât comercial", a adăugat el.

Șeful statului columbian a anunțat în decembrie anul trecutdescoperirea epavei, a cărui încărcătură de aur și de alte metale prețioase a fost estimată la 10 miliarde de dolari în documente elaborate în anul 1980 de Ministerul Culturii din Columbia. Potrivit lui Juan Manuel Santos, obiectivul este acela că întreaga lume să se poată bucura de această parte a istoriei.

Însă epava "San Jose" a fost obiectul unor litigii cu Spania și cu o companie din SUA care a investit mai multe milioane de dolari pentru a o descoperi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"San José", una dintre cele mai mari nave din Armada spaniolă, a fost scufundată în luptă cu flota britanică în noaptea de 7 iunie 1708 aproape de Insulele Rosario, în largul coastelor orașului-port Cartagena.

Vasul naviga sub pavilion spaniol, iar Madridul invocă astăzi Convenția ONU privind dreptul mării, pentru a justifica pretențiile sale cu privire la navă, text pe care Columbia nu l-a ratificat.

Epava galionului și comoara la la bordul său au făcut obiectul unor lungi căutări infructuoase înainte de a fi descoperită anul trecut și de a trezi dorințe puternice.

În anul 1982, compania americană "Sea Search Armada" a pretins că a găsit epava vasului "San Jose". Această descoperire nu a fost confirmată și o procedură judiciară cu privire la dreptul de proprietate între companie și guvernul columbian s-a finalizat cu o decizie în favoarea Bogotei.

Foto! Nu ai cum să îi uiţi! Cum arată acum puştii din videoclipul legendarei piese "Lambada"... Cand viata bate filmul. La doar patru ani, puștiul arată ca un bătrânel de 80 de ani! Acesta este adevăratul Benjamin Bu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x