Dr. Anca Nicolescu, unul dintre liderii masoneriei feminine din România, consideră că ţara noastră va putea să îşi câştige poziţia de lider în Balcani sau în Europa, doar atunci când va reuși să pună condiţii în relaţiile diplomatice sau militare, transformându-se din "cel condus", în "conducător".
Integrarea târzie a României în Uniunea Europeană este pusă și ea pe seama poziţiei inferioare a țării noastre, în relație cu ceilalți parteneri, preferând să-i lase pe aceștia să preia frâiele. România nu reuşeşte să devină un lider zonal, cu toate că este una dintre puţinele ţări puternice la granița balcanică în U.E. şi printre cele mai bogate din regiune.
„Cred cu tărie că am fi ajuns mult mai departe decât suntem astăzi, dacă am fi avut specialiști care să reprezinte cu adevărat interesele României la summit-urile internaţionale, care s-ar fi luptat pentru drepturile şi aspiraţiile noastre şi s-ar fi erijat în lideri ai ţărilor din Balcani. Din nefericire, aici a fost şi marea dramă a ţărilor balcanice. În timp ce în Europa Occidentală, ţările s-au coalizat imediat după Al Doilea Război Mondial şi chiar au constituit C.E.C.O – ceea ce avea să devină Uniunea Europeană de astăzi, lucru care le-au adus prosperitate, în ţările Balcanice nu a existat vreo ţară care să identifice interesele comune în regiune şi să grăbească drumul acestor ţări spre Europa.
Ba din contră, au existat mereu tensiuni, nimeni nu şi-a dorit să facă eventuale compromisuri şi să găsească puncte comune de colaborare. România a avut o mare şansă să devină lider zonal, dar a ratat-o din cauză că nu a acţionat ca mediator, aşa cum bine fac Marile Puteri. Totuşi, timpul nu e pierdut, ţările din Balcani încă nu şi-au găsit un lider, iar România ar putea deveni unul dintre candidaţii acestui statut foarte important pentru politica regională sau chiar europeană, Peninsula Balcanică plasându-se între Europa Occidentală şi Orientul Mijlociu. Acest lucru s-ar întâmpla numai dacă am avea oameni puternici de Stat, care să-şi asume această responsabilitate”, afirmă dr. Anca Nicolescu, vicepreşedintele Fundaţiei Solidaritatea Culturală Română Ars XXI, potrivit jurnalul.ro.
Masonii vor dezbate problemele actuale cu care se confruntă ţările din Balcani în perioada 4-6 noiembrie, la Bucureşti, când va avea loc a III-a Întâlnire a Uniunii Masonice Balcanice.
Ce se întâmplă, de fapt, când îi ții lumânarea cuiva care moare. Cad păcatele lui asupra ta?... S-a născut cea mai ciudată ființă din lume! Are trei ochi și două nasuri! Cum arată bizarul animal?...