- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O nouă consecință a încălzirii globale este transformarea libelulelor și a fluturilor în gri. Noua ilustrație a teoriei climatelor include și insectele
La scara continentului european, în funcție de factorii geografici, fluturii și libelulele care poartă culori închise sunt localizate în principal în nord, în regiunile cu temperaturi scăzute, în timp ce omologii lor din categoria culorilor deschise preferă partea de sud, inundată de lumina soarelui.
O echipă de ecologiști din Germania, Danemarca și Marea Britanie a trecut sub lupă 366 de specii de fluturi prezente în Europa și 107 de libelule, principalele criterii de selecție fiind: distribuția geografică, nuanțele de culoare de pe corp și aripi.
Astfel, există o legătură directă între climă, culoare și habitat. Explicația este simplă: așa cum oamenii își aleg hainele în funcție de anotimp, la fel și animalele din zonele alpine, de exemplu, au nuanțe predominant închise, tocmai pentru a atrage lumina, informează lemonde.fr.
Prin compararea distribuției animalelor în funcție de zonele geografice în perioada 1988-2006, cercetătorii au observat o schimbare generală a culorii, strâns corelată cu încălzirea globală din Europa. Diferențe importante de compoziție s-au înregistrat la speciile mediteraneeane, cum ar fi Libelulla depressa sau Agrion, care au migrat în Germania. Tendința acestor insecte este de a se îndrepta către zone răcoroase, abandonându-și teritoriul actual din cauza încălzirii globale. Astfel, schimbarea habitatului influențează și culoarea speciilor. Fluturii spectaculoși din zonele sudice își pierd treptat din intensitate și devin gri.