Antena Căutare

Numele statiilor de metrou din Bucuresti, intre legenda si inovatie

Statiile de metrou din Capitala au propria legenda, asa cum se intampla in cazul transportului subteran din toate tarile. Unele dintre ele au acelasi nume de cand au fost realizate, altele insa si-au schimbat denumirea dupa Revolutie.

Transportul subteran bucurestean se intinde pe aproape 70 de kilometri si se desfasoara pe o retea de patru magistrale (M1, M2, M3, M4). Primul tronson al Magistralei 1 a fost inaugurat in 1979, avand sase statii si o lungime de 8,1 kilometri. Metroul pleca de la Semanatoarea si ajungea până la Timpuri Noi, dupa cum scrie adevarul.ro. In timp, Semanatoarea a devenit Petrache Poenaru, I.M.G.B. a primit numele de Dimitrie Leonida, iar Linia de Centura s-a transformat in Anghel Saligny.

Numele statiilor a fost dat fie dupa fabricile din zona, cum ar fi Semanatoarea si Timpuri Noi, fie dupa numele pietelor si cartierelor din apropiere: Eroilor, Grozavesti, Izvor si Piata Unirii sau, cel mai adesea, dupa zonele si bulevardele in apropierea carora se aflau: Tineretului, Constantin Brancoveanu, Piata Sudului, Aparatorii Patriei, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei, Aviatorilor, Aurel Vlaicu si Pipera.

In plus, denumirea a doua statii au fost schimbate dupa Revolutie, adica Leontin Salajan care s-a transformat in Nicolae Grigorescu, iar Peptanari a devenit Eroii Revolutiei.

Mai mult, depoul I.M.G.B. s-a schimbat in Berceni si este singura statie de metrou supraterana din Capitala, fiind situata in extremitatea sudica a orasului.

Nu e greu sa fii critic de arta: albinele fac diferenta intre Monet si Picasso... „Cafeaua de elefant”, cea mai scumpa din lume: 845 de euro kilogramul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x