Cel mai popular nume de familie din România este "Popa". Aproximativ 163.391 de persoane poartă acest nume, conform raportului de evidență a populației. Următorul pe listă celor mai frecvente este "Popescu". Aici ne oprim!
Sigur ai auzit de "Ionescu", "Georgescu", "Vasilescu". Și mai sigur ai auzit de nume celebre precum "Ceaușescu", "Antonescu" sau "Băsescu". Dar ce au în comun toate aceste nume? Sufixul "-ESCU".
Sufixul -escu este atașat unui nume masculin (de cele mai multe ori), cu semnificația "fiul lui". Astfel, de exemplu, fiul lui Ion s-a transformat in Ion + Escu. De aici a rezultat "Ionescu". Analog, au apărut numele de familie care se termină în "Escu".
Dacă și numele tău îl conține, atunci cu siguranță te-ai întrebat care e semnificația.
Povestea numelui tău de familie începe cu un strămoș întemeietor de sat, scrie natgeo.ro. Exemplul dat de istoricul N. A. Constantinescu în al său Dicționar onomastic românesc: pe la 1820, ceata lui Negoiță Diaconul a întemeiat un sat, lângă Pucioasa. Așezarea s-a numit Diaconești (sufixul adjectival arată posesia, faptul că satul e al Diaconeștilor, care dețin pământul respectiv în comun). Pe la a treia generație, când s-a spart devălmășia, una dintre familiile componente și-a luat numele Diaconescu.
Mai multe, AICI!
TESTUL pe care şi un copil de clasa I poate să îl rezolve! Tu ştii care e soluţia? Atenţie! 80% dintre adulţi nu ghicesc... Și-a numit fiica Lanesra, deși nu era nici rom, nici muzician. Soția lui a aflat abia după doi ani adevărata semnificați...