Antena Căutare

O, ce veste minunată! Castorii s-au întors în Delta Dunării după ce sălășluit-au în pribegie două secole!

După aproape 200 de ani, castorii au revenit la sentimente mai bune față de cel mai nou pământ al Europei, Delta Dunării. Conform celor de la World Wide Fund for Nature, au fost văzuți în complexul lacustru Somova - Parcheș. Cum ei sunt fierți pe baraje, să vezi, nenicule, de acum inundații!


După aproape 200 de ani, castorii au revenit la sentimente mai bune față de cel mai nou pământ al Europei, Delta Dunării. Conform celor de la World Wide Fund for Nature, au fost văzuți în complexul lacustru Somova - Parcheș. Cum ei sunt "fierți" pe baraje, să vezi, nenicule, de acum inundații!

O veste minunată a zguduit România: domnul castor, plecat de pe plaiurile noastre acum 200 de ani (douasuteani), s-a reîntors la sentimente mai bune și a revenit în Delta Dunării.

Conform cronicilor, ultima oară coada castorului european (Castor fiber) fusese admirată în zonă în 1814, atunci când fostul mare paharnic Manolache Hrisoscoleu, dimpreună cu a sa soață, Elenea, cu Radu și Ștefan Voinescu și cu alți membri de vază ai breslei cojocarilor, făcuseră o "băiețească" prin acele locuri. După care, nimic, nici urmă de dinți mari. Începuse, deja, vânătoarea lui pentru blană, dar și pentru parfumurile domnițelor, animăluțul deținând castoreum, o substanță utilizată la miresme.

Prin 1998, la inițiativa ICAS Brașov, pe râurile Olt, Mureș și Ialomița au fost aduși, din străinătate, castori. 12 ani mai târziu s-a constatat că aceștia au dat la vâsle până în Delta Dunării, fără a fi împiniși de la spate de către oameni! Confrom celor de la World Wide Fund for Nature (WWF), care au amplasat în complexul lacustru Somova - Parcheș cinci camere de luat vederi, familiile de castori și-au făcut apariția în zonă. Chiar dacă neamurile de dințoși vor îmbogăți diversitatea habitatelor, localnicii care au privit pe "Discovery" știu că aceștia sunt fierți pe construirea de baraje, mai ales noaptea, pe cer senin și se tem de inundații care, și așa, nu-i ocolesc de ceva vreme...

Sursa: Romania Liberaă

LECŢIE DE VIAŢĂ! O fată cu membrele amputate îşi trăieşte visul de a dansa... FOTO! Acesta este cel mai mare pantof de sport din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x