1987, una dintre cele mai bune fotografii făcute vreodată. Ascunde emoţie în stare pură, lupta dintre viaţă şi moarte şi o prietenie pe vecie.
Personajele principale ale poveştii? Chirurgul polonez Zbigniew Eugeniusz Religa şi pacientul Tadeusz Zitkevits. Pe cei doi îi leagă o relaţie greu de descris în cuvinte. La acea vreme, transplantul de inimă era o operaţie extrem de dificilă şi nu orice medic avea curajul să se bage în aşa ceva. Dar nu şi Religa. El era pionier în ceea ce priveşte chirurgia în ţara sa, fiind cel care a realizat primul transplant de inimă din Polonia, în 1985.
Şcolit la New York, Varşovia şi Detroit, nu a stat prea mult pe gânduri. Deşi riscurile erau uriaşe, pentru că pacientul avea 61 de ani, a acceptat provocarea.
23 DE ORE DE AGONIE…
Intervenţia chirurgicală a durat 23 de ore, timp în care viaţa lui Tadeusz Zitkevits a stat în mâinile doctorului. La propriu! Fără personal suficient, fără echipament performant, doar concentrare şi un efort imens. La doar câteva secunde după ce a fost încheiată operaţia, fotograful James Stanfield a apăsat pe buton şi a realizat o imagine cutremurătoare. Extenuat, Dr. Religa urmărea cu atenţie semnele vitale ale pacientului, în timp ce asistentul dormea pe jos…
Minunăţia a fost desemnată fotografia anului 1987 de către “National Geographic” şi a fost inclusă într-un top al celor mai bune 100 de imagini publicate în istoria celebrei reviste.
Deşi nimeni nu se gândea vreodată, inima lui Religa s-a oprit prima. În 2009, din cauza unui cancer pulmonar. Cea a bărbatului pe care l-a salvat încă bate…
Explicaţie foto: Tadeusz Zitkevits priveşte cu emoţie cel mai greu moment din viaţa sa
O fostă brutăreasă a dat gogoşile pe altceva. Rezultatul? A slăbit 40 de kilograme şi vrea să împărtăşească secretul ei ... Aşa nu dai greş niciodată! Acestea sunt cele mai tari metode de copiat la examene...