O noua gaura in stratul de ozon, descoperita deasupra Polului Nord

Stratul protector de ozon din atmosfera superioara aflata deasupra cercului arctic prezinta, pentru prima data de cand este monitorizata, o gaura similara celei care s-a format la polul opus, deasupra Antarcticii, informeaza NASA.Diminuarea cantitatii de ozon deasupra regiunii arctice si crearea gaurii de ozon la polul sud sunt fenomene care se petrec anual, in timpul iernilor. Acestea sunt rezultatul combinatiei dintre temperaturile scazute si substantele poluante din atmosfesra.

Reactia care transforma chimicalele mai putin reactive in substante care distrug stratul de ozon este pornita de un vartej polar, cauzat de miscarea de rotatie a Pamantului, care se manifesta in timpul iernii si primaverii si temperaturile scazute.

Anul acesta, vartejul a persistat pentru o perioada record, de peste patru luni. La inaltimile cuprinse intre 18 si 20 de kilometri in atmosfera, chimicalele au distrus peste 80 % din stratul de ozon din ianuarie pana in martie.

Aceeasi dinamica a creat gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Deasupra Polului Sud, insa, ozonul dispare din stratosfera inferioara in fiecare an, in timp ce la Polul Nord, pierderile de ozon variau mult mai mult si nu au avut niciodata un impact atat de puternic.

Savantii se tem ca pierderile record la nivelul stratului de ozon ar putea exacerba efectele razelor ultraviolete asupra locuitorilor din regiunile nordice ale lumii, inclusiv asupra populatiei din Europa de Rasarit si Rusia.

Foto: NASA.com

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloween-ul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri