Antena Căutare

O noua gaura in stratul de ozon, descoperita deasupra Polului Nord

Stratul protector de ozon din atmosfera superioara aflata deasupra cercului arctic prezinta, pentru prima data de cand este monitorizata, o gaura similara celei care s-a format la polul opus, deasupra Antarcticii, informeaza NASA.



Diminuarea cantitatii de ozon deasupra regiunii arctice si crearea gaurii de ozon la polul sud sunt fenomene care se petrec anual, in timpul iernilor. Acestea sunt rezultatul combinatiei dintre temperaturile scazute si substantele poluante din atmosfesra.

Reactia care transforma chimicalele mai putin reactive in substante care distrug stratul de ozon este pornita de un vartej polar, cauzat de miscarea de rotatie a Pamantului, care se manifesta in timpul iernii si primaverii si temperaturile scazute.

Anul acesta, vartejul a persistat pentru o perioada record, de peste patru luni. La inaltimile cuprinse intre 18 si 20 de kilometri in atmosfera, chimicalele au distrus peste 80 % din stratul de ozon din ianuarie pana in martie.

Aceeasi dinamica a creat gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Deasupra Polului Sud, insa, ozonul dispare din stratosfera inferioara in fiecare an, in timp ce la Polul Nord, pierderile de ozon variau mult mai mult si nu au avut niciodata un impact atat de puternic.

Savantii se tem ca pierderile record la nivelul stratului de ozon ar putea exacerba efectele razelor ultraviolete asupra locuitorilor din regiunile nordice ale lumii, inclusiv asupra populatiei din Europa de Rasarit si Rusia.

Foto: NASA.com

O bacterie primitiva poate produce combustibil pentru rachetele spatiale... FOTO! Imagini fabuloase: Soarele, fotografiat cu ajutorul razelor-X...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x