- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Premieră istorică pe Marte! NASA a înregistrat primul cutremur pe Planeta Roșie! Acesta este sunetul sinistru al cutremurului detectat şi înregistrat de Sonda Spaţială InSight:
Potrivit raportului iniţial, cutremurul care a avut loc pe 6 aprilie ar fi fost provocat de o crăpătură din interiorul planetei sau a apărut după ce a fost lovită de un meteorit.
Experţii NASA sunt de părere, însă, că ar fi vorba de un seism de mică intensitate. Până în prezent doar pe Lună au mai fost detectate activităţi seismice.
„Este probabil un seism cu magnitudinea de 1 sau 2, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri. Sunt foarte multe incertitudini, dar este o posibilitate”, a declarat profesorul britanic Tom Pike."
După ce a fost analizată, înregistrarea a fost făcută publică, iar adevărul este că sunetul pare a fi misterios. Primul lucru pe care îl auzim este vântul marțian care lovește sonda, iar apoi se aude un murmur ciudat:
Sonda InSight a ajuns pe Marte pe 26 noiembrie, după o călătorie de şapte luni prin spaţiu. În data de 7 decembrie, NASA a difuzat, în premieră, o înregistrare audio a vântului de pe Marte, sub forma unei vibraţii înregistrate de sonda InSight.
Misiunea InSight, un dispozitiv spaţial conceput de NASA pentru analizarea activităţii seismice şi a structurii interne a lui Marte, este programată să dureze doi ani.
Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafaţa planetei. Dispozitivul spaţial, cu o înălţime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape şapte luni şi a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030, potrivit mediafax.ro