Antena Căutare

Pentru prima dată în istorie numărul animalelor amenințate cu dispariția este de peste 100.000 de specii

Pentru prima dată în istorie, mai mult de 100.000 de mii de specii sunt acum pe lista roșie a speciilor amenințate din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pentru prima dată în istorie, mai mult de 100.000 de mii de specii sunt acum pe lista roșie a speciilor amenințate din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

În această lună, în jur de 9.000 de specii au fost adăugate recent pe listă după ce au fost considerate amenințate, aducând totalul speciilor amenințate de animale la 105.732.

Din aceste specii, peste 28.000 de animale sunt amenințate cu dispariția ceea ce înseamnă o treime din toate speciile evaluate.

IUCN a evaluat starea de conservare a animalelor, a insectelor și a plantelor din întreaga lume din 1964. În acest an, însă, lista cuprinde mai multe specii față de oricare altă perioadă.

Citește și: Sancțiuni pentru entitățile care hrănesc urșii în mod ilegal. „În loc să îl lăsăm în pace, îi aruncăm deşeurile produse de noi”

Directorul general IUCN, doctor Grethel Aguilar, a declarat: „Cu peste 100.000 de specii evaluate acum pentru lista roșie a IUCN, această actualizare arată în mod clar cât de mulți oameni din întreaga lume supraexploatează viața sălbatică. Trebuie să conștientizăm faptul că protejarea diversității naturii este în interesul nostru și este absolut esențială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

Specia care a înregistrat cea mai mare scădere și este cea mai vizată ca fiind pe cale de dispariție este peștele de apă dulce, după cum raportează IFLScience. Jumătate din toate speciile de apă dulce originare din Japonia sunt în prezent amenințate de dispariție, la fel ca o treime din cei originari din Mexic. Acest lucru se datorează poluării agricole și urbane, secarea răurilor, a digurilor, a pescuitului nedurabil și a altor specii mai invazive în apă.

Pentru prima dată în istorie numărul animalelor amenințate cu dispariția este de peste 100.000 de specii

William Darwall, șeful unității IUCN pentru biodiversitatea apelor dulci, a declarat: „Speciile de pești de apă dulce din lume, care numără aproape 18 000 de ființe, suferă o scădere dramatică și în mare măsură nerecunoscută la nivel global, așa cum s-a arătat în cazul nivelurilor ridicate de amenințare cu dispariția speciilor de pești dulci din Japonia și Mexic”.

Citește și: "Dacă vrei să faci ceva în viaţă se poate, dar trebuie sa îţi dai silinţa". Super-românca care adăpostește animale în străinătate!

Pierderea acestor specii ar priva miliarde de oameni de o sursă critică de alimente și venituri și ar putea afecta întregul ecosistem. Pentru a stopa aceste scăderi, avem nevoie urgentă de politici privind utilizarea umană a apelor dulci, care să permită satisfacerea nevoilor multor alte specii care împărtășesc aceste ecosisteme.

Șapte specii de primate au fost, de asemenea, împinse până la pragul dispariției, dintre care șase apar doar în Africa de Vest, sugerând că despăduririle și vânătoarea provoacă rate de declin uriașe pentru populațiile primate.

Pentru prima dată în istorie numărul animalelor amenințate cu dispariția este de peste 100.000 de specii

Russ Mittermeier, președinte al Comisiei de Supraviețuire a Speciilor IUCN Primate Specialist Group, a declarat: „Africa de Vest este una dintre cele mai importante zone prioritare de pe Pamant pentru conservarea primatelor”.

„Menținerea diversității uimitoare a primatelor din această regiune va necesita crearea de noi arii protejate, o mai bună gestionare a celor existente, o aplicare mai eficientă a legislației de protecție și alternativele economice care prețuiesc primatele ca ceva mai mult decât o sursă de carne, cu ecoturism vizionat de primate, bazat pe modele de succes din alte părți ale Africii, pe lista de top”, a adăugat acesta.

Dr. Grethel Aguilar a afirmat: „Statele, întreprinderile și societatea civilă trebuie să acționeze de urgență pentru a stopa supraexploatarea naturii și trebuie să respecte și să sprijine comunitățile locale și popoarele indigene în consolidarea modului de existență durabil”.

Sursă: UNILAD

Bebeluș în stare gravă după ce a băut lapte praf cu apă din fântână... Misterul din Biblie a fost descoperit! Ce au găsit arheologii în pământ, chiar sub ruinele unei biserici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x