Premieră mondială, marcată de dispozitivul spațial trimis de China pe fața nevăzută a Lunii. Într-un experiment fără precedent, oamenii de știință au trimis semințe și animale de pe Pământ, pentru a studia felul în care acestea s-ar putea adapta în noul mediu.
China a devenit prima ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un dispozitiv spaţial pe faţa nevăzută a Lunii, în cadrul unei misiuni ce face parte din ambiţiosul program spaţial al acestei ţări.
Sonda Chang'e 4, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a purtat la bordul ei un modul de asolizare şi un rover autonom. Acesta din urmă are misiunea de a explora suprafaţa selenară şi de a realiza mai multe experimente ştiinţifice.
Printre ele se află şi măsurarea conţinutului de apă din scoarţa Lunii şi a radiaţiei lunare, folosind un instrument creat de o echipă de cercetători germani.
Sonda Chang'e 4 a transportat la bordul ei şi seminţe, care vor fi utilizate în cadrul unui experiment ce vizează cultivarea unor legume într-un habitaclu ermetic pe suprafaţa lunară. Astfel, au fost duse pe Lună semințe de cartofi și semințele unui tip de creson sălbatic, precum și viermi de mătase, aflați încă în stadiul de larve.
„Vrem să studiem respirația semințelor și procesul de fotosinteză pe Lună”, a explicat Xie Gengxin, omul de știință din spatele acestui experiment, potrivit Xinhua, agenția publică de presă din China.
Avem cu ce ne mândri! Teatrul Național din Iași, votat de BBC al doilea cel mai frumos din lume. Ce secrete ascunde clăd... Cei patru Queen au rămas trei: Taylor și cu May. Unde a dispărut, de 22 de ani, Deacon?...