Antena Căutare

Poveste cutremurătoare din Primul Război Mondial. Oamenii și-au îngropat cele mai de preț obiecte, vasele de ceramică, sperând că se vor întoarce acasă

La cea de-a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului, desfășurat la finele lunii trecute la Răstolița, casa alegorică a comunei Suseni expune un episod cutremurător din Primul Război Mondial, în care cele patru vase mari din ceramică neagră în suluri de lut, realizate într-o tehnică unică în România, joacă rolul principal, notează Agepres.

Poveste cutremurătoare din Primul Război Mondial. Oamenii și-au îngropat cele mai de preț obiecte, vasele de ceramică, sperând că se vor întoarce acasă
| Agerpres

La cea de-a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului, desfășurat la finele lunii trecute la Răstolița, casa alegorică a comunei Suseni expune un episod cutremurător din Primul Război Mondial, în care cele patru vase mari din ceramică neagră în suluri de lut, realizate într-o tehnică unică în România, joacă rolul principal, notează Agepres.

Cele patru vase mari din ceramică neagră în suluri de lut, care s-au confecționat din epoca dacică până în perioada comunistă pe Valea Mureșului Superior, exclusiv în localitățile Deda, Morăreni și Pietriș, prezintă traumele prin care a trecut populația românească a satului Lueriu în timpul Primului Război Mondial.

"Povestea vaselor îngropate a fost uitată până în momentul în care acestea au ieșit din nou la suprafață"

Mihai Oprea, pensionar din Lueriu, a mărturisit pentru Agerpres că aceste vase, aflate într-o stare de conservare extrem de bună, au fost descoperite din întâmplare de tatăl său, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul muncilor agricole.

"Am găsit vasele în zona satului Lueriu, săpând pentru diverse munci în agricultură, cu hârlețul. Țin minte că aveam 8-10 ani când tata le-a găsit și atunci mi-a spus că bătrânii povesteau că vasele au fost îngropate în Primul Război Mondial, când românii au fost alungați de aici și a trebuit să fugă. Erau unele pe care le-am putut scoate întregi, dar altele, cele mai multe, au rămas în pământ, sparte, ciobite. Românii noștri au fost alungați prin păduri, prin munți, pe unde au putut să se ascundă, altfel erau masacrați. Înainte de a fugi au astupat vasele în pământ. Bătrânii spuneau că s-ar putea ca și bombele să fi contribuit la îngroparea vaselor, pentru că nu erau foarte adânc îngropate. În sat au revenit foarte puțini dintre cei alungați și de aceea povestea vaselor îngropate a fost uitată până în momentul în care acestea au ieșit din nou la suprafață. Avem un mic muzeu în care vasele și toate obiectele valoroase, cum sunt și bâtele dacice, sunt depuse pentru a fi păstrate. Acum le-am scos pentru festival", a spus Mihai Oprea.

Vasele, avuțiile celor care au sperat că se vor reîntoarce în sat pentru a-și relua viața

Acesta a precizat că dintre toate vasele descoperite, tatăl său a păstrat o oală ca amintire, când a fost chemat pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial, fiindcă își dorea ca prin acest vas familia să își amintească de el, dacă i se întâmpla ceva.

Oprea a spus că este posibil ca cei care au îngropat vasele să spere în acel moment că se vor reîntoarce în sat pentru a-și relua viața, iar gestul lor nu trăda altceva decât faptul că doreau să conserve câte ceva din puținul pe care îl aveau

Ceramica neagră în suluri de lut, pe lângă faptul că este unicat, este și extrem de valoroasă atât ca tipologie, cât și ca tehnică arhaică de execuție, cu similitudini în epoca dacică. Piese asemănătoare cu cele de la Lueriu există în colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș și la Muzeul de Etnografie din Reghin.

. Mulți însă nu s-au mai întors niciodată, iar povestea lor a rămas uitată și din acest motiv este posibil ca astfel de comori să fie îngropate și în acest moment, fără ca cineva să știe unde anume.

Video! Fata care strănută de 8.000 de ori pe zi, cazul care face înconjurul lumii. E un mister medical, spun doctorii... Lanț uman pentru salvarea unei șoferițe din mijlocul apelor. Imaginile sunt dramatice - VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x