Antena Căutare

Povestea prea puţin ştiută din spatele Mărţişorului! De ce se împletesc un fir roşu şi unul alb

Pe 1 Martie sărbătorim primăvara, oferim mărtişoare şi ghiocei, dar câţi dintre noi ştim povestea acestei zile?


Pe 1 Martie sărbătorim primăvara, oferim mărtişoare şi ghiocei, dar câţi dintre noi ştim povestea acestei zile?
Ei bine, totul începe cu "A fost odată..."
Soarele a coborât pe Pământ, într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit, închizându-l într-o temniţă. Lumea s-a întristat, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu.
Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să salveze Soarele. Atunci, mai mulţi pământeni au hotărât să-l conducă pe tânăr şi, astfel, i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu. Drumul tânărului a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna.
Zile întregi s-au înfruntat voinicul şi zmeul, până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se stingea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi.
DE CE UN FIR ALB ŞI UNUL ROŞU?
Roşu semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI:
Un obicei de 1 Martie este că părinţii să lege copiilor monedă la gât sau la mână. Scopul punerii sau legării mărţişorului este de a avea noroc în decursul anului, să fie sănătoşi şi curaţi ca argintul cu venirea primăverii şi peste vara să nu-i apuce şi scuture frigurile. Punerea mărţişorului se face de regulă în zorii zilei, până nu răsare soarele.
Cu apă din neaua de 1 Martie se spală fetele peste tot anul pentru a fi frumoase. De asemenea, în ziua de 1 Martie se leagă la fiecare pom roditor fir roşu, ca să facă poame multe.
La luna plină se scoate bănuţul de la gât şi se cumpără cu el caş dulce şi vin roşu pentru că fetele să aibă culoarea casului şi să fie rumene că vinul.

Totodată, se spune că dacă de 1 Mărţişor e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară luminoasă.
Mărţişorul trebuie purtat de către copii timp de 12 zile sau până la anumite sărbători de primăvară (Mucenici, Blagovistenie, Florii, Paste), până la înflorirea pomilor fructiferi sau a unor arbuşti precum măceşul.
În alte locuri, mărţişorul este purtat până la sosirea păsărilor călătoare, când era aruncat în direcţia de unde veneau acestea rostindu-se: "Ia-mi negretele şi dă-mi albeţele".
Horoscopul primei zile de primăvară! De 1 Martie, Peştii au emoţii înaintea unui examen... Suntem obosiți și dornici de a ne relaxa în brațele persoanei iubite! Capricornii pot avea parte de cea mai frumoasă sur...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x