Proiect de act normativ „Victoria” privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical este numele propunerii legislative depuse, miercuri, în Parlament, şi susţinută de peste 90 de aleşi de la toate partidele.
S-au strâns şi peste 20.000 de semnături, printr-o petiţie a fiicei unei femei care a murit răpită de cancer, la începutul acestui an.
Iniţiator: „Putem spune că astăzi, facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave, cum ar fi cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, și altele”.
Ileana Cristina Dumitrache şi Emanuel Ungureanu sunt printre iniţiatorii proiectului de lege. Potrivit parlamentarilor, denumirea proiectul de lege în această formă provine de la ONG-ul „Victoria mea”, care a acumulat peste 20.000 de semnături prin petiția destinată modificărilor legislative care se impun pentru ca utilizarea canabisului în scop medical să fie permisă în practică, nu doar pe hârtie, prin interpretare legislativă (pe care mulți o consideră eronată).
ONG-ul este coordonat de Alexandra Carstea, care, spun parlamentarii, a dus o luptă în procesul de modificare a legislației în materia utilizării canabisului în scop medical.
„Putem spune că astăzi, facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave (cum ar fi, de exemplu, cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, și altele). În opinia mea și a celor 90 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă țara noastră figurează („pe hârtie” numai) pe lista țărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, însă, pacienții din România nu beneficiază de această opțiune medicală în tratamentul lor”, afirmă Ileana Cristina Dumitrache.
Ea menţionează că este vorba despre o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical, de la cultivare, producție, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă și achiziționarea de la farmaciile și furnizorii specializați.
Ce prevede proiectul de lege: Canabisul va putea fi cultivat, fabricat şi utilizat în România, pe bază de prescripţie
Proiectul prevede, la Art. 4: Cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul şi distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea, importul, exportul şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor din canabis prevăzute în anexă sunt permise numai în condiţiile prevăzute de prezenta lege și de normele metodologice de punere a sa în aplicare și în conformitate cu reglementările naționale și europene în materie.
- Legea stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante, în conformitate cu anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
- Se înființează Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătății
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, stabilește, prin Ordin, condițiile de cultivare a plantei de canabis și criteriile privind calitatea culturilor.
- Este permisă cultivarea plantelor de canabis numai dacă prelucrarea se realizează în vederea utilizării în scop medical și în scop de cercetare științifică și numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti și cu avizul Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi și în baza normelor metodologice de aplicare a acesteia
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale emite autorizația pentru cultivarea plantelor de canabis în vederea utilizării în domeniul medical într-un termen de 30 de zile de la primirea solicitării
- În baza autorizației emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical emite avizul în vederea cultivării plantelor de canabis în scop medical, într-un termen ce nu poate depăși 30 de zile de la depunerea documentației în baza căreia a fost emisă autorizația și a autorizației emise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu articolul 8.
- Orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară o operaţiune cu plante de canabis, substanţe şi preparate ce conțin canabis se află sub controlul şi supravegherea Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi
- Activitățile de producere, fabricare, depozitare, comerţ, intermediere, deţinere şi distribuire, în vederea utilizării în domeniul medical, a plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conțin canabis sunt interzise fără autorizația eliberată de Ministerul Sănătății, în conformitate cu dispozițiile prevăzute de prezenta lege și de nomele metodologice de punere în aplicare a acesteia
În ce condţii poate fi utilizat canabisul
Potrivit proiectului de lege, plantele de canabis, preparatele şi substanţele ce conțin canabis pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi și cu cele ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.
Prescrierea plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conțin canabis se face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripţii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităţilor sanitare umane sau veterinare, în condiţiile prevăzute de dispozițiile prezentei legi și ale normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.
Prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanțele și preparatele ce conțin canabis poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialiști sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament.
Responsabilitatea pentru aprecierea necesităţii şi legitimităţii utilizării în actul medical a acestor preparate, precum şi pentru prescrierea lor corespunzătoare revine în totalitate medicului specialist care face prescrierea.
Prescripția medicală poate cuprinde o cantitate de plante de canabis sau preparate ce conțin canabis necesară tratamentului pentru cel mult 30 de zile.
La cererea pacientului, cantitatea de plante sau preparate poate fi eliberată fracționat, în cel mult 3 tranşe, din aceeaşi farmacie, în perioada de valabilitate a prescripţiei, cu condiţia confirmării, pe cele două exemplare ale prescripţiei, a cantităţilor ridicate.
În situaţia în care eliberarea fracţionată este determinată de lipsa plantelor sau preparatului din farmacie, aceasta este obligată să procure preparatul în cel mult două zile lucrătoare.
Cine poate prescrie canabis şi în ce condiţii poate fi deţinut acesta
Plantele de canabis, substanţele și preparatele ce conțin canabis pot fi prescrise pacienţilor în conformitate cu prevederile prezentei legi, de către:
(a) medicii specialiști titulari ai autorizaţiei de liberă practică, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi;
(b) medicii veterinari titulari ai autorizaţiei de liberă practică, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Pacienţii aflaţi în tratament cu plante de canabis, preparate sau substanțe ce conțin canabis pot deţine cantitatea prescrisă numai în baza prescripţiei medicale.
Plantele de canabis și medicamentele care conţin substanţe sau preparate ce conțin canabis, obţinute pe bază de prescripţie medicală, rămase neutilizate, vor fi distruse conform procedurilor stabilite prin dispozițiile prezentei legi și ale normelor metodologice de punere în aplicare a acesteia.
Ce ţări au legiferat canabisul medicinal
• 1996: California este primul stat care legalizează canabisul medical.
• 2001: Olanda este prima țară europeană care a legalizat canabisul medical.
California
• 5 noiembrie 1996, alegătorii de stat au aprobat propunerea 215 (cunoscută și sub numele de Actul de folosință compasională din 1996) cu o majoritate de 56%.
• Propunerea a adăugat secțiunea 11362.5 la Codul de Sănătate și Securitate din California, modificând legea statului pentru a permite persoanelor cu cancer, anorexie, SIDA, spasticitate, glaucom, artrită, migrene sau alte boli cronice să obțină sau să crească și să folosească canabis atunci când este recomandat de către un medic.
Olanda
• La 1 ianuarie 2001 a fost înființată Oficiul Canabisului Medicinal, iar Țările de Jos au fost autorizate să permită cultivarea canabisului în scopuri medicinale, așa cum a fost articulat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) (1961).
• În septembrie 2003, pentru prima dată, canabisul medicinal a fost disponibil în farmacie.