Cu toate acestea, nu doar România va fi afectată, ci și peste 150 de milioane de oameni vor avea probleme mari. După harta realizată de către specialiști, Delta Dunării, dar și o parte din litoralul românesc sunt în pericol de dispariție.
Centrul American de Climatologie a realizat o hartă a hazardului care a fost suprapusă peste așezările umane, aflate aproape de litoral, iar în cazul României aceasta arată, de asemenea, cp o mare parte din Delta Dunării va dispărea.
În ultimii 80 de ani, nivelul Mării Negre a crescut cu 20 de centimetri, susțin cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa, care adaugă că zeci de hectare de plajă au dispărut deja. Zonele afectate vor fi de la Sfântu Gheorghe până la Gura Portiței
Harta realizată de americani arată că porțiuni din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche ar putea fi grav afectate în următorii ani. În cazul în care scenariul realizat de cerceători va deveni realitate, aceste zone nu vor mai exista până în anul 2050.
„Acum 2 ani, de 2 ori. Au fost 2 furtuni mai mari și apa chiar a urcat pe terasă. A ajuns până pe zidul acela și a ținut vreo săptămână până s-a retras. Din cauza valurilor puternice și a vântului am avut probleme.”, spune Cristina Dan, managerul unui restaurant.
De asemenea, specialiștii susțin că singura soluție pentru a evita dispariția plajelor de pe litoralul românesc este extinderea și consolidarea lor. În anul 2013 au fost extinse plaje din Constanța, Mamaia și Eforie Nord, urmând să fie consolidate și extinse și faleza Cazinoului, Agigea, Costinești, Mangalia și Eforie Sud.
Uite din ce beau strămoșii noștri vin în urmă cu 3.600 de ani! Paharul a rămas intact în ciuda timpului... Test de concentrare. Câte cifre sunt în desen? 85 la sută dintre cei chestionați greșesc răspunsul!...