Pe 22 noiembrie 1963, cu 55 de ani în urmă, președintele american John Fitzgerald Kennedy era asasinat în Dealey Plaza, Dallas, Texas, în timp ce se afla într-o mașină decapotabilă, alături de soția lui, Jacqueline Kennedy. Un moment vesel s-a transformat într-o tragedie colosală, iar Prima Doamnă, îmbrăcată cu un costum deux - pieces roz, marca Chanel, era împroșcată cu sângele și creierul soțului ei.
Craniul lui John F. Kennedy a fost distrus, iar bucăți din acesta au ajuns cu siguranță pe celebrul costum roz.
În momentul șocului, Jackie a încercat să ajungă la președinte și să ia o bucată din craniul acestuia.
Soția președintelui nu a avut mult timp să reacționeze. Pentru tot restul acelei zile, ea a refuzat să se schimbe din costumul roz Chanel pe care l-a cumpărat dintr-un magazin din New York. Ea avea să-l poarte și la investirea lui Lyndon B. Johnson și la întoarcerea la Washington.
„Omenirea să vadă ce i-au făcut lui John!”, a spus Jacqueline Kennedy, refuzând să își schimbe hainele.
Ce s-a întâmplat cu costumul
Până la urmă, Jacqueline Kennedy a dezbrăcat costumul roz, dar acesta nu a fost curățat niciodată. Boneta pe care a purtat-o atunci nu a mai fost văzută din anul 1964. Ultima persoană care a văzut-o a fost secretara ei lui Jackie.
Din 1963, costumul Chanel roz a fost văzut de foarte puțini oameni. În 2003, fiica lui Jacqueline Kennedy, Caroline, a cedat drepturile asupra acestui costum către Arhivele Naționale.
Însă, condițiile acestei cedări sunt interesante. Documentele indică faptul că Arhivele Nașionale nu pot expune costumul timp de 100 de ani. Motivul? În următorii 25 de ani, cei mai mulți oameni care trăiau în 1963 nu vor fi decedați ori foarte bătrâni și niciun Kennedy nu va mai fi în viață.
Se crede că, din 1963, faimosul costum a mai fost văzut doar de cinci persoane.
O fotografie oficială cu sângele de pe vestimentația Primei Doamne, nu există. S-au păstrat doar imagini în care se prespune că se disting câteva pete, plus declarațiile martorilor