Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Sighișoara, oraș muzeu, oraș basm, oraș de patrimoniu mondial. 14 decembrie 1280, prima atestare documentară

N-ai cum să fi mers în centrul țării și să nu fi trecut măcar o dată prin Sighișoara. Oraș medieval viu, oraș al cărui renume a ajuns până peste hotare. Cu case și străzi datând din secolele XVI-XVIII, cu peisaje de vis, cu istorie la fiecare pas.

Sighișoara, în anul 1850

N-ai cum să fi mers în centrul țării și să nu fi trecut măcar o dată prin Sighișoara. Oraș medieval viu, oraș al cărui renume a ajuns până peste hotare. Cu case și străzi datând din secolele XVI-XVIII, cu peisaje de vis, cu istorie la fiecare pas.

Cum era să se transforme "salamul de Sibiu" în "salam de Stalin". Brașovul, rezerva, a purtat numele dictatorului timp de zece ani

Pe 14 decembrie 1280 avea loc prima atestare documentară a orașului. Cu 735 ani în urmă! Există totuși cronici ce fac trimitere cu o jumătate de secol mai înainte, atunci când ar fi fost înființat, la propriu, orașul. Cronicile par a fi susținute și de decoperirile făcute ulterior de arheologi, cărămizi purtând stampila Legiunii XIII Gemina și monede emise în perioada 108-248.

Primul nume: "Castrum Sex" (Cetatea numărul șase); Numele românesc, abia în 1435, preschimbat din maghiară

Dar documentul e document, iar el are data de 14 decembrie. Numele? "Castrum Sex" sau, în traducere, "Cetatea numărul șase". Numele de Sighișoara datează din 1435. Forma „Sighișoara” a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui „Segesvár”.

Zidul cetății este unul dintre cele mai impresionante contrucții începute la 1350. Măsoară 950 de metri în lungime, înălțimea inițială a fost de 4 metri, dar în secolul XV a fost înălțat cu încă 3-4 m. Fortificația a avut 14 turnuri, care aparțineau fiecare unei vestite bresle, și 4 bastioane.

Vlad Țepeș, născut la Sighișoara, legenda preluată de literatura care l-a dat pe Dracula

Printre marile nume legate de Sighișoara este cel al lui Vlad Țepeș. Legenda spune că viitorul domn al Țării Românești, Vlad Țepeș, ar fi fost născut la Sighișoara, fapt preluat ulterior și de literatura țesută în jurul legendarului personaj Dracula.

Cetatea a fost greu încercată de-a lungul timpului. Au existat două epidemii rămase în istorie, una dintre ele, în 1709, în urma căreia tinutul a rămas aproape pustiu.

Cetatea, înscrisă pe lista patrimoniului curtural UNESCO

Măiestria istorie stă în picioarea astăzi prin arhitectura medievală impresionantă a Sighișoarei, prin obiective turistice precum Turnul cu ceas și prin miros de vechi, atât de apreciat de unii.

În 1999, cetatea a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În prezent, mai există 9 turnuri și trei bastioane, dintre care cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas (Stundenturm/Turnul Orelor).

Recomandari