Ciclul actual al Soarelui incepe sa-si accelereze activitatea spre maximum, evolutia fiind masurata prin numarul de pete. Cercetarile facute asupra activitatii interne a astrului conduc insa la ideea ca viitoarea etapa ar putea fi neobisnuit de calma.
Astronomul Frank Hill, director adjunct al Laboratorul national american de observare solara (NSO), a calificat acest fenomen drept "neobisnuit si neasteptat" si a estimat ca "va afecta un mare numar de aspecte ale explorarii spatiale in climatul terestru".
In trecut, o slaba activitate magnetica prelungita a coincis cu glaciatiuni pe planeta noastra. In timpul acestor perioade, atmosfera terestra s-a racit si s-a contractat, existand mai putine furtuni magnetice in apropierea polilor (aurore boreale), fenomene care pot perturba sistemele de comunicatii terestre.
Numarul petelor solare si alte manifestari ale Soarelui cresc si descresc la fiecare 11 ani (durata unui ciclu). Petele solare rezulta din eruptia fluxurilor magnetice intense provenind din interiorul Soarelui si care impiedica gazele mai putin calde de la suprafata sa revina acolo.
Sursa: antena3.ro
Foto: Hepta