- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un mesaj oficial, venit de la nivel înalt, oferă o realitate crudă a prezentului în care se află omenirea. Care, din multiple motive, se află într-un pericol iminent.
Încălzirea globală este unul dintre motive. Iar concentrația de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă, considerată responsabilă pentru fenomenul de încălzire globală, a atins un nivel record în 2016.
Avertismentul vine de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care a tras un semnal de alarmă în privința "unei creșteri periculoase a temperaturii" de pe Terra, informează AFP.
"Ultima dată când Terra a cunoscut o concentrație de CO2 comparabilă s-a întâmplat cu 3-5 milioane de ani în urmă: temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai ridicată și nivelul mării era mai mare cu 10-20 de metri în raport cu nivelul actual", din cauza topirii calotelor glaciare, a reamintit OMM, o agenție din cadrul ONU, în buletinul ei anual despre gazele cu efect de seră, scriu cei de la Agerpres.
Potrivit OMM, această "creștere vertiginoasă" a concentrației de CO2 a fost cauzată de "conjuncția dintre activitățile umane și un puternic episod El Nino", un fenomen climatologic ce apare la fiecare 4-5 ani și se traduce printr-o creștere a temperaturilor în Oceanul Pacific, fapt ce provoacă secete severe în anumite regiuni și precipitații puternice în altele.
"După ce a fost de 400 de părți per milion (ppm) în 2015, concentrația din atmosferă a dioxidului de carbon (...) a ajuns la 403,3 ppm în 2016" și "reprezintă de acum 145% față de valorile sale din epoca preindustrială (înainte de anul 1750)", precizează acest raport publicat luni la Geneva, unde se află sediul general al OMM.
Oamenii de știință analizează calotele glaciare pentru a determina variațiile de concentrație ale dioxidului de carbon din atmosferă de-a lungul timpului.