Fragmentele fac parte dintr-un grup statuar in care faraonul Amenhotep al III-lea, ce poarta dubla coroana a Egiptului, este reprezentat asezat alaturi de zeul suprem Amon, au fost descoperite la Kom el-Hittan, pe situl arheologic al templului mortuar inchinat acestui faraon. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul vestic al Nilului.
Urmas al lui Tuthmes al IV-lea, Amenhotep al III-lea s-a nascut din legatura acestuia cu o sotie de rang inferior, numita Mutemwia, conform egiptologului Zahi Hawass, seful Consiliului suprem pentru Antichitati din Egipt, informeaza Daily Mail.
Sotia - consoarta a lui Amenhotep al III-lea (Tiye) i-a daruit acestuia cel putin doi fii: Tuthmes, print mostenitor care a avut functia de preot al lui Ptah la Memphis si, respectiv, Akhenaton sau Amenhotep al IV-lea, al doilea fiu si succesorul tatalui sau, un faraon celebru si controversat pentru cultul monoteist introdus in timpul domniei sale.
In afara acestora, cuplul regal a mai avut si 4 fiice, doua dintre ele fiind ridicate la rangul de regine-consoarte in ultimii ani de domnie (faraonul nu se facea vinovat de incest pentru ca datoria sa era de a pastra pur sangele regal).
Amenhotep al III-lea a domnit aproximativ 38 de ani, intr-o perioada de pace si prosperitate a regatului egiptean, ce se intindea in acea perioada din Nubia pana in Siria.
Sursa: jurnalul.ro
Calatorie "istorica": Un tren circula ca acum 200 de ani, in Caras Severin... Vezi cel mai mare calut-balansoar din lume!...