Antena Căutare

Studiu: Ragaielile si „vanturile” vacilor polueaza atmosfera cu metan!

Conform unui studiu, emisiile de metan rezultate din agricultura pot creste cu 60% pana in anul 2030. Cele 1,5 miliarde de vaci si alte animale domestice care pasc emit o importanta cantitate de gaze nocive care contin mult metan. Circa 66% din emisii­le de amoniac provin de la vaci. Masivele ru­me­gatoare elimina o cantitate importanta de me­tan prin ragaieli, dar si prin flatulatii.





Comparatii

In Marea Britanie traiesc zeci de milioane de rumegatoare, printre care si 10 milioane de vaci, astfel incat cercetatorii englezi cauta metode pentru reducerea emi­siilor de metan in atmosfera. Vacile contribuie cu 3% la emisiile de gaze care determina aparitia „efectului de sera" si cu 25%-30% la cresterea concentratiei de metan din atmosfera. in Noua Zeelanda, unde cresterea vitelor si a oilor e una dintre cele mai importante ra­muri economice, 34% din gazele care contribuie la apa­ritia „efectului de sera" sunt eliberate de vite. Un interesant studiu, intreprins timp de trei ani si initiat de cercetatorii scotieni in 2008, anali­zeaza efectele adaugarii usturoiului in alimen­tatia vitelor si daca acesta poate reduce cantitatea de metan eliberata in atmosfera.

Proiectul e in curs de derulare, dar rezultate preliminare indica faptul ca usturoiul reduce la jumatate frecventa flatulatiilor la vaci. Acesta ataca microbii care traiesc in stomacul rumegatoarelor. In acelasi timp, specialistii vor sa afle daca un aport sporit de ustoroi in alimentatia vacilor poate ameliora calitatea carnii si a laptelui sau daca si animalele pot avea „o gura urat mirositoare".

Masuri

Cer­ce­tatorii Universitatii din Hohenheim, Germania, au produs o pastila care are rolul de a „captura" metanul in rumen (primul stomac al vacilor) si de a-l transforma in glucoza. Ad­mi­nistrarea pilulei-minune necesita o dieta stric­ta si respectarea orelor de hranire a anima­­lelor. In 2003, Guvernul Noii Zeelande a propus chiar si instituirea unei „taxe pe flatulatie", care nu a fost insa adoptata din cauza pro­tes­telor opiniei publice. Autoritatile incearca ame­li­oararea calitatii terenurilor folosite de fermi­eri pentru a duce vitele la pascut.


sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

VIDEO! Accident la SkatePark-ul din Herastrau!... Top 5 idei stiintifice false din Antichitate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x