Comparatii
In Marea Britanie traiesc zeci de milioane de rumegatoare, printre care si 10 milioane de vaci, astfel incat cercetatorii englezi cauta metode pentru reducerea emisiilor de metan in atmosfera. Vacile contribuie cu 3% la emisiile de gaze care determina aparitia „efectului de sera" si cu 25%-30% la cresterea concentratiei de metan din atmosfera. in Noua Zeelanda, unde cresterea vitelor si a oilor e una dintre cele mai importante ramuri economice, 34% din gazele care contribuie la aparitia „efectului de sera" sunt eliberate de vite. Un interesant studiu, intreprins timp de trei ani si initiat de cercetatorii scotieni in 2008, analizeaza efectele adaugarii usturoiului in alimentatia vitelor si daca acesta poate reduce cantitatea de metan eliberata in atmosfera.
Proiectul e in curs de derulare, dar rezultate preliminare indica faptul ca usturoiul reduce la jumatate frecventa flatulatiilor la vaci. Acesta ataca microbii care traiesc in stomacul rumegatoarelor. In acelasi timp, specialistii vor sa afle daca un aport sporit de ustoroi in alimentatia vacilor poate ameliora calitatea carnii si a laptelui sau daca si animalele pot avea „o gura urat mirositoare".
Masuri
Cercetatorii Universitatii din Hohenheim, Germania, au produs o pastila care are rolul de a „captura" metanul in rumen (primul stomac al vacilor) si de a-l transforma in glucoza. Administrarea pilulei-minune necesita o dieta stricta si respectarea orelor de hranire a animalelor. In 2003, Guvernul Noii Zeelande a propus chiar si instituirea unei „taxe pe flatulatie", care nu a fost insa adoptata din cauza protestelor opiniei publice. Autoritatile incearca amelioararea calitatii terenurilor folosite de fermieri pentru a duce vitele la pascut.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro