Antena Căutare

Tabloul "Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit lui Caravaggio, a fost vândut înainte de a fi scos la licitaţie. Este evaluat la peste 100 milioane euro

Tabloul "Judith décapitant Holopherne/ Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit maestrului italian Caravaggio şi descoperit în sudul Franţei, a fost vândut unui colecţionar din străinătate care a dorit să rămână anonim, a anunţat casa de vânzări Labarbe.

Expertul Eric Turquin afirmă că estimarea lucrării, datată 1607, este între 100 şi 150 de milioane de euro.

Opera a fost atribuită maestrului italian Caravaggio după ce a fost descoperită în podul unei case din sudul Franţei în 2014 şi a fost restaurată.

"Noi am primit o ofertă pe care era imposibil să nu o transmitem proprietarului tabloului. Faptul că această ofertă provine de la un colecţionar apropiat unui mare muzeu a convins vânzătorul să o accepte", a subliniat comunicatul expertului de tablouri franceze, Eric Turquin, căruia i-a fost încredinţată expertizarea la câteva zile după descoperirea sa.

După doi ani de restaurare, acest tablou renascentist este considerat de unii drept ultima mare operă a pictorului italian. El reprezintă episodul biblic al uciderii generalului asirian Holofern de către Iudita, pentru a apăra oraşul Betulia.

Tabloul a fost descoperit în 2014 în podul unei case din Toulouse, în sud-vestul Franţei, o descoperire calificată drept "foarte importantă" de către ministrul francez al Culturii doi ani mai târziu.

Caravaggio a anunţat existenţa unei pânze asemănătoare într-o scrisoare către un prieten. Dar atribuirea pânzelor marelui maestru al clarobscurului, mort la vârsta de 38 de ani în 1610 după o viaţă agitată, este greu de făcut din cauză că el nu îşi semna operele şi pentru că adesea au fost copiate.

O altă pânză "Judith et Holopherne" a lui Caravaggio din 1598 exista deja, fiind foarte diferită de pictura descoperită în Toulouse, un ulei de 144 pe 173 cm.

După ce a fost clasată tezaur naţional, împiedicând astfel vânzarea sa în străinătate până în noiembrie 2018, Statul francez a pierdut ocazia de a achiziţiona tabloul în cele 30 de luni cât putea să îşi exercite acest drept. Astfel, proprietarii au solicitat un certificat de export, care a fost automat acordat, a confirmat în ianuarie ministrul Culturii.

Sursa : news.ro

Vilele de protocol din Neptun ale cuplului Ceaușescu sunt disponibile oricărui turist! Cât costă o noapte de cazare... Cât costă o excursie în orașul cu 650 de ani mai vechi decât Machu Picchu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x