Mulţi o vor, puţini o au! Capacitatea de a vorbi corect în public este astăzi o abilitate indispensabilă, pentru ca publicul să înţeleagă cât mai bine noţiunile termenilor şi expresiilor folosite de noi în discurs. De multe ori greşim fie din grabă, fie pentru că nu toată lumea cunoaște forma sau sensul exact al expresiilor folosite.
Site-ului dicţie.ro a realizat un top 5 al expresiilor folosite greșit în vorbirea în public
Liniște! Să nu se audă musca
Este una dintre greşelile cel mai des întâlnite. Putem spune “Liniște! Să se audă musca!“, dacă vrem să cerem să fie atât de liniște, încât să se audă bâzâitul unei muște în zbor. Nu este singura variantă corectă. Am putea să spunem “Liniște! Să nu se audă nici musca”, în contextul în care cererea este una fermă şi nu se doreşte să se audă absolut niciun sunet.
Minim și maxim
Este una dintre cele mai frecvente greşeli de exprimare. Exemplu: Dacă spunem "Ce ar fi acum să ascultăm muzică la maxim sau minim?", aici folosim locuțiunile adverbiale compuse din prepozitia “la” plus substantivele “maximum” sau “minimum”. Noi le-am folosit ca adjective, ceea ce este greșit. Aşadar, varianta corectă ar fi „Să ascultăm muzică la maximum sau minimum”. La maximum/minimum sunt locuțiuni adverbiale, compuse din prepoziția la plus substantivele maximum/minimum.