Flori, tradiționalele mărtișoare, mici atenții și adierea unor miresme alese întregesc imaginea primei zile din primăvară calendaristică. Întorcându-ne în timp, am aflat că la data de 1 Martie românii celebrau Matronalia (Matronales Feriae). Sărbătoarea amintește că încă din acele timpuri femeile erau obișnuite să primească din partea soților și iubiților diferite daruri.
Iar astăzi, povestea merge mai departe și duce tradiția către modalități combinate de a manifesta iubirea, prețuirea și admirația pentru doamne și domnișoare. Simbolistica este susținută de diferite activități care au ca scop exprimarea dragostei profunde, invocarea norocului în activitățile cotidiene și mai ales ferirea de orice situații primejdioase.
Îmbrăcând forme ale unor creații din ce mai originale, micile obiecte înglobează semnificații diverse și traversează proba timpului cu prospețimea și gingășia caracteristică.
Dacă odinioară femeile se bucurau de primirea acestor simboluri în forme cu reprezentări ale unor elemente ce provin din natură (trifoi, gărgăriță, rândunele, ghiocel), astăzi ele au ajuns la un alt nivel de prezentare, de tipul unor mărtișoare de argint cu mare trecere și considerație din partea celor care le achiziționează. Acum se poate vorbi despre o întreagă industrie care materializează cele mai ingenioase idei, rodul copt dintr-o imaginație frumos interpretată.
Cum se întâmpină sărbătoarea?
Domnii se pregătesc din timp pentru întâmpinarea sărbătorii așa cum se cuvine, așa încât efectele dorite nu se vor lasa îndelung așteptate. Mărțișoarele sunt purtate întreaga luna martie, iar îndeplinirea dorințelor și a tuturor gândurilor bune ce vin împreună cu ele, se întâmplă doar în sufletele deschise și pure ale celor ce le primesc. Micile amulete trebuie purtate cu demnitate și mai ales tratate cu respect, grijă, așa încât puterea lor să aibă și să genereze starea de bine, atât de specială. Acest lucru vine în completarea certitudinii că simbolistica dualității firelor răsucite deține această puterea de a înfăptui urările atât de deosebite.
Pentru cei care sunt interesați de acest fenomen bine înrădăcinat în cultură noastră, etnografii și folcloriștii dau mai departe informații culese cu grijă de-a lungul anilor, astfel încât tradiția nu se diluează; ba dimpotrivă, păstrează chintesența unei sărbători atât de speciale și intens particularizată.
În acest fel, primăvară este întâmpinată cu cele mai calde gânduri și urări prietenoase. Cu siguranță se poate afirma că este un bun prilej de a trimite către cei dragi mesaje încărcate emoțional, cadouri alese cu atenție, dar și intenția de apropiere față de semeni, cu speranțe de bine și optimism.
Numărul tău de telefon este mai important decât ţi-ai fi putut închipui! Îţi aduce NOROC sau GHINION? Iată ce spun numer... FOTO. Are un chip angelic, însă bărbaţii fug de ea când îi văd trupul. Cum arată de la gât în jos fata din imagine...