- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un gunoier din Bogota, Columbia, care a are doar școala primară, s-a transformat în „lordul cărților”, după ce și-a transformat casa în bibliotecă, salvând cărți pe care le-a găsit în tomberoane. În ultimii 20 de ani, bărbatul a trimis numeroase astfel de volume la peste 450 de biblioteci, școli și centre de educație din Columbia.
Jose Alberto Gutierrez a început să lucreze ca gunoier în anul 1997. În același an a decis să salveze cărțile aruncate în tomberoane.
Gunoierul și-a câștigat astfel titlul de „lordul cărților” în cartierul La Nueva Gloria din Bogota. El a ajutat astfel peste 22.000 de columbieni fără posibilități materiale să își imagineze un viitor mai bun.
Jose Alberto Gutierrez și-a transformat casa într-un adevărat labirint cu mii de saci cu cărți. Între cărțile salvate de el în tomberoane se numără unele ca „Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell, „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry, și o colecție de lucrări ale autorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra.
În eforturile lui, gunoierul Jose Alberto Gutierrez a avut parte de ajutorul soției lui. Acest demers s-a transformat într-o fundație numită „La Fuerza de las Palabras” (Forța cuvintelor).
Din 1997, gunoierul Jose Alberto Gutierrez a salvat și distribuit peste 50.000 de cărți, din domenii ca știință, literatură, business și medicină, către diverse centre și școli rurale din Columbia.
Acum, salvarea cărților din tomberoane este realizată printr-un proces diferit. Mai întâi, fundația primește un apel de la o persoană din orice parte a țării, care dorește să doneze sau să primească una sau mai multe cărți. Apoi, Gutierrez și soția lui selectează domeniul cărților. Depinzând de distanța între sediul fundației și persoana care a făcut apelul, organizația fie livrează cu mașina proprie cărțile, fie caută o altă soluție.
În Columbia, în fiecare an, doar patru din 10 elevi care termină liceul ajung și absolvenți ai unor facultăți.
„Cea mai importantă moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri este educația”, a spus gunoierul Jose Alberto Gutierrez, precizând că zeci de elevi din Columbia au reușit să dobândească o educație mai bună datorită fundației lui.
„Cititul simbolizează pacea și speranța în țara noastră. Dacă o carte mi-a schimbat mie viața, imaginați-vă ce impact ar putea avea într-unul dintre locurile ce au căzut victime ale conflictelor armate”, a mai spus gunoierul.
„Dacă oamenii s-ar trata reciproc așa cum o fac în multe cărțile pe care le-am citit eu, această lume ar fi guvernată numai de iubire”, a adăugat el.
Gutierrez a fost concediat de la central de reciclare la care lucre, dar el și familia lui au trecut la următorul țel – acela de a construi un muzeu al cărților în Bogota, ce ar include un workshop despre reciclare, o bancă de cărți, o colecție de lucrări clasice din literatură.
Acest „muzeu” ar avea același scop – de a aduce „lumea cititului” mai aproape de cei vulnerabili din Columbia. Ei au estimate bugetul necesar la aproximativ 275.000 de dolari americani.
A apucat să spună „DA” femeii pe care o iubește, cu câteva minute înainte de a muri: „Soțul meu și-a putut îndeplini ult... Femeia, soțul și... celălalt soț! Cei trei locuiesc împreună, dorm în același pat și își cresc copiii: „Nu suntem un tri...